Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Općina Preko na sastanku partnera EU projekta THEMATIC u Sloveniji

Potkraj prošlog tjedna u Bledu u Sloveniji održan je sastanak partnera europskog projekta THEMATIC čiji je domaćin bila Regionalna razvojna agencija Gorenjske – BSC Kranj.

Projekt THEMATIC sufinanciran je kroz program Interreg Adrion u kojemu je Općina Preko jedan od devet partnera iz šest europskih zemalja, a cilj mu je razvoj održivog i pristupačnog turizma u Jadransko-jonski regiji, koji se temelji na prirodnim, kulturnim i povijesnim resursima. Projekt je vrijedan oko 1,5 milijuna eura, dio koji se odnosi na Općinu Preko iznosi oko 160.000 eura, a postotak EU sufinanciranja je 85 posto.

Na konferenciji održanoj u Bledu predstavljeni su pilot projekti svih partnera lokalnoj zajednici te dionicima projekta. Općina Preko predstavila je svoj pilot projekt uređenja plaže Jaz u Preku koji obuhvaća sanaciju i opremanje sa sadržajima kao što su drvene pergole s ležaljkama i e-punionice za mobitele.

U sklopu dvodnevnog posjeta organiziran je obilazak pilot projekata i primjera dobre prakse slovenskih partnera te službena primanja u gradskim upravama. Izaslanstvo Općine Preko predvođeno načelnikom Jurom Brižićem tom se prilikom sastalo s gradonačelnikom Bleda Janezom Fajfarom te gradonačelnikom Škofje Loke Tinom Radinjom. Razgovarali su o dosadašnjoj suradnji kroz EU projekt THEMATIC, ali i o mogućnostima buduće suradnje kroz realizaciju zajedničkih inicijativa i projekata, osobito na području tematskog turizma.