Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Promocija TZO Preko na festivalu Escale à Sète na jugu Francuske

U sklopu mediteranskog festivala pomorske baštine Escale à Sète, koji se od 12. do 18. travnja održava u gradu Setu na jugu Francuske, predstavlja se i Turistička zajednica Općine Preko.

Pod motom „Hrvatsko more i drveni brodovi“, Hrvatska sudjeluje u programu „Jadranske kulture“, i to pod egidom „specijalno počašćen gost“. Predstavljanje naše zemlje u najvećoj luci Mediterana u regiji Occitanie organizira splitska Udruga Cronaves, a program se realizira uz potporu i pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva kulture i medija, Županije Splitsko-dalmatinske, Hrvatske turističke zajednice, Grada Vodica, Geoparka Viški arhipelag i TZ Grada Splita.

-Već nekoliko godina odlično surađujemo sa splitskom Udrugom Cronaves tako da smo i ovoga puta spremno prihvatili poziv da predstavimo našu turističku ponudu jer je sudjelovanje na ovakvom festivalu odlična prilika i za promociju hrvatske turističke i nautičke ponude. Francuzi Hrvatsku doživljavaju i percipiraju kao jednu od najboljih nautičkih destinacija, a što se tiče našega otoka i zadarske regije općenito, gosti iz Francuske sve su brojniji, komentirao je Ivan Košta, direktor TZO Preko.

U sedam festivalskih dana europskoj javnosti predstavit će se udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine – Cronaves iz Splita kao organizator i koordinator, Palagruza iz Komiže, koja će izložiti komišku sandulu „Molo Palagruza“ i komišku gundulu te Udruga Grad Vodice s gajetom Mila iz Šepurina na otoku Prviću.

Uz tradicijske brodove, stare ribarske i kalafatske zanate te turističku ponudu, naša se zemlja predstavlja i izložbom fotografija „Hrvatska domovina mora“ autora Andrine Luić, Boška Lučeva i Vislava Torre, članova Udruge Cronaves, a u cjelodnevnim kulturno-zabavnim i edukativnim programima na hrvatskom štandu prezentira se naša maritimna kultura sa starim pomorskim zanatima, ribarske vještine, tradicionalna hrvatska kuhinja i autentični proizvodi, a na štandu s turističkim informacijama svaki dan bit će popodnevni tourist happy hour.

U četvrtak, 14. travnja, upriličen je Hrvatski dan, koji je uz predstavnike regionalne vlasti regije Occitanie  posjetila i dr. sc. Senka Burić, privremena otpravnica poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Francuskoj u Parizu.

– Republika Hrvatska sudjeluje u programu pod motom “Hrvatsko more i drveni brodovi” te svojim sudjelovanjem ujedno obilježava 30. obljetnicu svog međunarodnog priznanja. Ovaj festival iznimna je prigoda za predstavljanje hrvatske mediteranske dimenzije – bogate maritimne baštine, pomorske tradicije, starih ribarskih obrta, kulture, turizma i gastronomije, naglasila je.

Na festivalu Escale à Sète svake druge godine okuplja se više od 300.000 posjetitelja i 120 tradicijskih brodova, među kojima su i najveći svjetski jedrenjaci.