Mons. Milan Zgrablić novi nadbiskup koadjutor Zadarske nadbiskupije

Mons. Milan Zgrablić novi nadbiskup koadjutor Zadarske nadbiskupije

Papa Franjo imenovao je nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije prečasnog Milana Zgrablića, svećenika Porečke i Pulske biskupije, dosadašnjeg katedralnog župnika Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Poreču te ravnatelja Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, objavio je u četvrtak priopćenje Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj na konferenciji za novinare u Zadru mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Biskupsko ređenje, kako je najavio mons. Puljić, neće biti prije lipnja.

-Mons. Zgrablić pridružit će nam se u Zadru u Velikom tjednu, a ja ću biti s vama vjerojatno do Božića, o čemu će svi na vrijeme biti obaviješteni, dodao je nadbiskup Puljić.

Kazao je kako kako se zahvaljuje „Božjem Duhu što se ‘u svom letu’ preko Velebita, Risnjaka, Snježnika i Učke zaustavio u ‘krasnoj zemlji, Istri miloj, u domu roda hrvatskoga“ pa pronašao ‘Milana iz Pazina’.

-Njemu je odredio da se nakon petogodišnjeg boravka u Zadru, kao pitomac i odgojitelj u Sjemeništu Zmajević od prije 32 godine, vrati u naš grad i preuzme odgovornu službu nadbiskupa koadjutora. U ovoj prigodi upućujem iskrenu zahvalu papi Franji kao i svima koji su mu pomagali da mi nakon moje zamolbe pronađu suradnika i budućeg zamjenika na stolici zadarskih nadbiskupa. Posebice, pak, hvala mons. Milanu Zgrabliću što je sa strahopoštovanjem i u poniznosti prihvatio uključiti se u zbor apostolskih nasljednika, usprkos brojnim izazovima i teškoćama koje biskupski red i služba u ovo naše vrijeme sa sobom donose. Uz ovu trostruku zahvalu usuđujem se, kao stariji brat i kolega, uputiti poštovanom nadbiskupu koadjutoru ne samo iskrenu i srdačnu dobrodošlicu, nego i riječi ohrabrenja i poticaja, poručio je u govoru mons. Puljić.

Kazao je kako ga „veseli me što će naše mjesne Crkve, istarska i zadarska, sada biti više povezane. Tome će svakako doprinositi i zajedništvo nas kao apostolskih nasljednika. A to zajedništvo, kao što znamo i vjerujemo, nije obično, već sakramentalno“.

-Neka Vam, poštovani nadbiskupe koadjutore, svijest o tom zajedništvu dadne dodatnu motivaciju, snagu i hrabrost. Nismo, naime, sami. Mnogo je onih koji će nas diljem naših biskupija pratiti svojom ljudskom potporom i molitvama kako bismo odgovorno izvršili svoje zadatke i bili dobri i sveti pastiri povjerenog stada, zaključio je zadarski nadbiskup Puljić.

Mons. Milan Zgrablić rođen je u Pazinu 29. kolovoza 1960. kao peto dijete u obitelji Josipa i majke Josipe Zgrablić. Osnovnu školu završio je u Pazinu (1976.), a prva dva razreda Srednje škole u Biskupskom sjemeništu u Pazinu.
Njegov biskup mons. Dragutin Nežić šalje ga u sjemenište „Zmajević“ u Zadar gdje pohađa treći i četvrti razred, te polaže maturu 1980. godine. Od 1980. do 1986. studira teologiju na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci.

Nakon svećeničkog ređenja, 8. lipnja 1986., bio je župni vikar u Rovinju (1986. – 1987.). Nakon toga imenovan je prefektom u Nadbiskupskom sjemeništu „Zmajević“ u Zadru gdje ostaje tri godine (1987. – 1990.).
Po povratku u svoju Porečku i Pulsku biskupiju dvije godine bio je biskupijski povjerenik za duhovna zvanja, a onda odlazi na postdiplomski studij duhovnosti na Papinsko sveučilište „Gregoriana“ u Rimu (1992. – 1994.).
Nakon završenog studija u Rimu imenovan je voditeljem Pazinskog kolegija s klasičnom gimnazijom (1994. – 1997.), kada preuzima i službu ravnatelja biskupijskog Caritasa do 2007. godine.

Bio je osam godina župnik u Rovinju (1997. – 2015.). Od 2008. vodi i Biskupijsku ustanovu za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. U rujnu 2015. imenovan je katedralnim župnikom u Poreču gdje ga je zateklo imenovanje zadarskim nadbiskupom koadjutorom. Od 2019. kanonik je Stolnog kaptola sv. Mavra u Poreču.
Tijekom 36 godina svećeničke službe bio je u više navrata član Svećeničkog vijeća, Zbora savjetnika, Pastoralnog i Ekonomskog vijeća, član Vijeća za umjetnost, izgradnju i obnovu sakralnih objekata te voditelj Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu, kao i voditelj Vijeća za mlade, duhovna zvanja i ministrante.

Fotografija Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Poreču