Od 1. travnja niži PDV na mnoge proizvode

Od 1. travnja niži PDV na mnoge proizvode

Kako bi smanjila cjenovni udar na građane i gospodarstvo, Vlada je nedavno donijela veliki paket mjera, čije je odredbe nedavno usvojio Sabor, a jedna od bitnijih mjera je snižavanje PDV-a, zbog čega bi mnoge stvari trebale pojeftiniti.

Nakladničko-konzultantsko i trgovačko društvo RRiF izradio je detaljnu analizu na što se sve snizio PDV koji će se primjenjivati od 1. travnja.

PDV će pasti sa 25 na 5 posto na maslac i margarin, ali i veći dio sportskih događanja natjecateljskog ili revijalnog karaktera i kulturna događanja. Sa 25 na 5 posto smanjuje se i PDV na isporuku prirodnog plina i ta će se stopa primjenjivati od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023.

U drugoj skupini su proizvodi i dobra kojima se PDV spušta sa 25 na 13 posto, i u tu kategoriju spadaju proizvodi koji se smatraju “menstrualnim potrepštinama”, a to su higijenski ulošci, dnevni ulošci, tamponi, menstrualne čašice, menstrualne gaćice, menstrualna spužva, menstrualni disk.

PDV će se sa 25 na 13 posto smanjiti i ogrjevnom drvu, peletima, briketima i sječki, a toliko će se smanjiti i PDV na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica.

Sa 13 na 5 posto pada PDV na dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, zatim na jestiva ulja i masti, biljnog i životinjskog podrijetla.

Toliko se snižava i PDV na isporuku živih životinja – goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva, kao i za isporuku svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda od goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva.

Sa 13 na 5 posto snižava se i PDV za isporuku svježih ili rashlađenih kobasica, ali i za živu ili rashlađenu ribu, potom mekušce, rakove (kao što su jastozi, hlapovi, škampi, kozice), potom i za svježe ili rashlađeno povrće, korijene, gomolje, svježe i suho voće i orašaste plodove te za jaja.

Dobra vijest i za poljoprivrednike – sa 13 na 5 posto snižava se PDV na sadnice i sjemenje, potom na gnojiva i pesticide te druge agrokemijske proizvode te na proizvode koji se pretežito koriste kao hrana za životinje, osim hrane za kućne ljubimce.

Sa 13 na 5 posto snižava se i PDV na ulaznice za koncerte.