Na Dan žena završio socijalni projekt „Zaželi u Kalima”

Na Dan žena završio socijalni projekt „Zaželi u Kalima”

Na međunarodni Dan žena, 8. ožujka, u Kalima je održana završna konferencija projekta „Zaželi u Kalima” koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Nakon uspješne provedbe projekta koji je započeo prije 18 mjeseci, u Općini Kali nadaju se obnovi programa zapošljavanja žena, odnosno pozivu iz novog programskog razdoblja EU 2021.-2027.

Uz čestitku za Dan žena, načelnik Općine Kali Bruno Mišlov istaknuo je da je ovaj projekt bio itekako potreban u otočnoj sredini poput Kali u kojoj živi dosta pripadnika starije populacije.

-Projekt „Zaželi u Kalima“ bio je dobra prilika za zaposlenje i edukaciju pet nezaposlenih žena s otoka koje su stekle nova znanja i kompetencije, a ujedno proteklih godinu dana olakšale svakodnevni život za 30-ak starijih korisnika s područja Općine Kali, dodao je načelnik Mišlov.

Uime Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, zamjenica ravnateljice Jadranka Petek pohvalila je dobru suradnju na više projekata tehničke pomoći za Općinu Kali.

-Agencija ZADRA NOVA iza sebe ima višegodišnje iskustvo u pripremi i provedbi EU projekata, a kroz projekt “ZADRA NOVA ZA VAS” pruža potporu u pripremi i provedbi projekata lokalnoj i regionalnoj samoupravi pa tako i Općini Kali na ovom i drugim projektima, napomenula je Petek.

Detalje projekta „Zaželi u Kalima“ prezentirao je voditelj projekta Petar Kolega, koji je kazao kako je Općini Kali kao prijavitelju na otvoreni trajni Poziv “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II”, bio odobren iznos od 464.000 kuna za projekt “Zaželi u Kalima”, u trajanju od 17. rujna 2020. do 17. ožujka 2022. godine.

Projekt se u potpunosti financira iz Europskog socijalnog fonda i prvi je takav projekt Općine Kali.

-Ovo je bila nova, dobrodošla socijalna usluga pomoći starijoj populaciji u otočnoj zajednici, koju su mještani Kali pozitivno prihvatili, a interes žena i korisnika bio je veći od inicijalnih očekivanja. Zahvaljujući uspješnoj provedbi, unatoč pandemiji koronavirusa, postigli smo sve zadane ciljeve, dodao je Kolega.

Projektom “Zaželi u Kalima” unaprijedio se radni potencijal pet teže zapošljivih žena, koje su prošle edukaciju i zaposlile se u Općini Kali na godinu dana, čime su postale konkurentnije na tržištu rada, pojasnio je Kolega te istaknuo kako je projekt doprinio socijalnom uključivanju 30-ak starijih i nemoćnih osoba s područja Općine Kali kojima su zaposlene žene pružale potrebnu pomoć u svakodnevnim aktivnostima.

Posebno emotivne zbog završetka projekta bile su upravo zaposlene žene iz Kali.

Bernarda Valčić, jedna od pet djelatnica, ukratko je prezentirala kako je izgledao rad s krajnjim korisnicima projekta u praksi, kojima su djelatnice bile pomoćnice u svakodnevnim aktivnostima poput nabave lijekova i čišćenja doma, ali i društvo koje ih je razvedrilo i saslušalo njihove životne priče i brige. Krajnji korisnici su se naviknuli na svakodnevnu pomoć gerontodomaćica pa im je bilo veoma žao kad su shvatili da projekt tako brzo završava, prepričala je Valčić.

Završnu konferenciju zaključio voditelj projekta, Petar Kolega koji se u ime Općine Kali zahvalio partnerima na projektu – Centru za socijalnu skrb Zadar i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – Područnom uredu Zadar te Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA na pruženoj tehničkoj pomoći.