Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Stoljetnim običajem “u lancuni” Prečani ušli u korizmu

“U lancuni”, stoljetni običaj o kojemu ne postoji nijedan pisani trag, uveo je još jednom stanovnike Preka u vrijeme korizme, 40-dnevnog čišćenja i pripreme za Uskrs, koji se ove godine slavi 17. travnja.

Dvadesetak Prečana i dvoje stranih gostiju krenuli su s Dvorine izgovarajući riječi „blam, blam“ koje simboliziraju zvonjavu crkvenih zvona.

Većina običaja vezanih uz Čistu srijedu, Pepelnicu, imaju opća obilježja cijeloga korizmenog vremena, a određuju ih pokora, post, pokornička odjeća i molitva. Ipak, neke su običaje odredili tradicija i kulturna osobitost određenog područja.

Prema riječima etnologinje dr. Jasenke Lulić-Štorić, maškare, korizma i Uskrs mogu se gledati kao tri stanja čovjekove duše koja se ujedno odražavaju i na sredinu u kojoj se živi. Maškare predstavljaju nesvjesnu, nagonsku, čovjekovu potrebu da izađe iz osobnog i kulturnog hoda. U maškarama se opuštamo, a onda dolazi korizma u kojoj analiziramo sebe i svoje postupke, tražimo rješenja, da bismo na Uskrs uspostavili novi odnos sa sobom i svijetom.

Među korizmenim običajima, „ u lancuni“ u Preku ipak su najposebniji i jedinstveni u Hrvatskoj. Nitko ne zna koliko je običaj star niti postoji ijedan pismeni trag koji bi nas barem približno odveo u prošlost i objasnio zašto se na Čistu srijedu stanovnici Preka pokrivaju plahtama, posipaju brašnom i u tami hodaju ulicama izgovarajući u tišini „blam, blam“… Priča se isključivo prenosi usmenom predajom, po nekima još od vremena kada su franjevci došli na otočić Galevac  1446. godine.

Fotografije Milena Mašina