Potpisan sporazum o suradnji gradova i općina: Jure Brižić zamjenik predsjednika Koordinacijskog vijeća urbanog područja Zadar

Potpisan sporazum o suradnji gradova i općina: Jure Brižić zamjenik predsjednika Koordinacijskog vijeća urbanog područja Zadar

U Velikoj vijećnici Grada Zadra održana je osnivačka sjednica Koordinacijskog vijeća urbanog područja Zadar na kojoj je potpisan Sporazum o suradnji na izradi i provedbi Strategije razvoja urbanog područja Zadar za financijsko razdoblje 2021. – 2027. godine. Tom je prigodom održan izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Koordinacijskog vijeća urbanog područja Zadar. Za predsjednika je izabran gradonačelnik Zadra Branko Dukić, a za zamjenika načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Radi se o uspostavi institucionalnog okvira za izradu i provedbu Strategije razvoja urbanog područja Zadar za financijsko razdoblje 2021-2027., a koja je preduvjet za korištenje sredstava iz ITU mehanizma.

U prethodnom financijskom razdoblju uspostavljeno je Urbano područje Zadar, a na 8. sastanku Koordinacijskog vijeća urbanog područja Zadar jednoglasno je zaključeno da u sljedećoj financijskoj perspektivi sastav Urbanog područja Zadar ostaje nepromijenjen te ga i dalje čine 2 grada i 13 općina: Grad Zadar, Grad Nin te Općine Bibinje, Galovac, Kali, Kukljica, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Preko, Ražanac, Sukošan, Škabrnja, Vrsi i Zemunik Donji.

Sporazum sklapaju gradonačelnici i načelnici svih JLS-a koji ulaze u obuhvat urbanoga područja i njime definiraju način suradnje prilikom izrade i provedbe SRUP-a.

Potpisivanje Sporazuma predstavlja nastavak uspješne suradnje u proteklom razdoblju u kojem je kroz ITU mehanizam na Urbanom području Zadar ugovoreno 14 projekata ukupne vrijednosti 230 milijuna kuna, od čega je bespovratnih 180 milijuna (Izgradna infrastrukture poduzetničke zone Crno; Gradnja nove zgrade poduzetničkog inkubatora; Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru, Rekonstrukcija Centra za mlade i parterno uređenje okoliša Centra za mlade, Obnova stare Tehničke škole, uvođenje inteligentnog prometnog sustava na području grada Zadra s uređenjem Tuđmanove ulice te 6 projekata kojima se potiče razvoj inovativnih socijalnih usluga i širenje izvaninstitucionalnih usluga na urbanom području…)

Podsjetimo, INTEGRIRANA TERITORIJALNA ULAGANJA predstavljaju mehanizam koji se po prvi puta koristi u Europskoj uniji u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine, a koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.