Snimljen dokumentarac “Pater” o životu fra Josipa Marcelića iz Preka

Snimljen dokumentarac “Pater” o životu fra Josipa Marcelića iz Preka

Scenarist i redatelj Petar Jurčević snimio je dokumentarni film “Pater” o životu svećenika bogatoga života i osobnosti, fra Josipa Marcelića, rođenog Prečanina.

Fra Marcelić (1929.-2018.) bio je svećenik Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, karizmatik, vjerski pisac, prevoditelj i filmski scenarist. Živio je i radio u Splitu.

Rodio se je u Preku, zaredio za franjevca trećoredca, magistrirao filozofiju na zagrebačkom KBF-u. U Rimu na Lateranumu doktorirao je bogoslovlje 1966. godine. Dugo godina bio je profesor, više puta rektor i vicerektor na splitskoj Teologiji, današnjem KBF-u u Splitu. Proučavao je Torinsko platno, ukazanja Gospe Guadalupske i život Arškog župnika.

Ostavio je velik trag na duhovni rast brojnih ljudi te bio pomoć i potpora mnogima u trenucima slabosti i nevolje. Bio je jednim od inicijatora osnivanja Hrvatske udruge Benedikt, čiji je bio član Savjetodavnog vijeća i duhovnik.

U najavi filma ističe se da je bio neumoran u služenju, molitvi, ljubavi prema Bogu, Crkvi, Mariji, domovini i svakom čovjeku.

Istaknuti profesor, znanstvenik, sindonolog i hodočasnik, fra Marcelić je pokrenuo izdavački niz Duh i voda, napisao scenarije za više filmova, a posebno se posvetio novoj evangelizaciji.
Dio njegova bogata života pogledajte u filmu.

Brojni Splićani i drugi vjernici pamte ga kao duhovnika i karizmatika, a djelovao je u Župi sv. Obitelji na splitskom Sukoišanu.

Umro je 20. siječnja 2018., a četiri godine od smrti Jurčević je o fra Marceliću snimio dokumentarni film koji je dostupan na YouTubeu.

Fotografija Ivo Čagalj/PIXSELL