U Preko i Sutomišćicu stigle nove oznake Hrvatski otočni proizvod

U Preko i Sutomišćicu stigle nove oznake Hrvatski otočni proizvod

Ministrica Nataša Tramišak donijela je odluku o dodjeli prava na vizualno označavanje proizvoda oznakom Hrvatski otočni proizvod za 78 proizvoda 23 proizvođača, objavilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

S otoka Ugljana, odnosno područja Općine Preko, troje proizvođača dobili su oznake u kategoriji umjetnost i dizajn: Senka Otavijević iz Sutomišćice za proizvode avan za usitnjavanje, jušna žlica, podmetači za stol i svijećnjak, Željko Jerolimov iz Preka za knjigu od maslinovog drveta i Josip Jerolimov iz Preka za češalj od maslinovog drveta.

U Zadarsku županiju odlazi još jedna oznaka HOP, i to Srednjoj školi Bartula Kašića Pag/Učenička zadruga Slani škoj za naušnice od paške čipke, narukvice od paške čipke i privjeske od paške čipke

Kako se navodi u priopćenju, javni poziv za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod trajao je od 7. do 29. listopada 2021., a stiglo je 27 zahtjeva otočnih proizvođača koji su kandidirali 86 proizvoda.

Proizvodi su svrstani u četiri kategorije: primijenjena umjetnost i dizajn (zaprimljen 51 proizvod od 10 proizvođača), kemijski proizvodi (zaprimljeno 15 proizvoda od tri proizvođača), prehrambeni proizvodi (zaprimljeno 18 proizvoda od 12 proizvođača) i pića (zaprimljena dva proizvoda od dva proizvođača).

Sukladno Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinu označavanja proizvoda oznakom Hrvatski otočni proizvod četiri nadležne tehničke komisije pregledali su sve zaprimljene zahtjeve i priloženu dokumentaciju te uputili ministrici Tramišak prijedlog za dodjelu oznake HOP.

U ovom trenutku oznaku Hrvatski otočni proizvod ima pravo koristiti 320 proizvođača za 1094 proizvoda sa 24 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba i Zlarin) i poluotoka Pelješca.

Popis svih proizvoda koji su ove godine dobili oznaku HOP pogledajte OVDJE