DCIM101MEDIADJI_0430.JPG
Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Tkon dobio novu trajektnu luku vrijednu 32 milijuna kuna

Završnom konferencijom u utorak je obilježen završetak radova u trajektnoj luci Tkon, projektu čija vrijednost premašuje 32 milijuna kuna, priopćeno je iz Županijske lučke uprave Zadar

Taj projekt Županijske lučke uprave (ŽLU) Zadar prvijenac je među ukupno 28 projekata unaprjeđenja lučke infrastrukture u Hrvatskoj koji su financirani bespovratnim sredstvima Europske unije, navodi se u priopćenju.

-Dobili smo pohvalu da je taj projekt ogledni primjerak kako se takvi projekti moraju raditi. Ponosan sam što smo ga uspješno završili, bez financijske korekcije. Jedan smo završili, a drugi smo već započeli. Riječ je o preko 90 milijuna kuna vrijednom projektu dogradnje luke Sali. Iza svega stoji tim od svega dvoje-troje ljudi koji izuzetno radi. Ovom prilikom od srca im zahvaljujem i nadam se da ćemo na tom putu nastaviti dalje, poručio je ravnatelj ŽLU Zadar Davor Škibola.

Projekt je obuhvatio gradnju gata s dva veza, ukrcajno-iskrcajnog prostora i ukrcajnog čekališta, plato trajektnog pristaništa, podmorski propust, plato ukrcajnog čekališta i parkiralište.

Luka Tkon je po broju prevezenih putnika (500.000 godišnje) 9. u Hrvatskoj, a po broju prevezenih vozila (120.000 godišnje) 11. , odnosno 2. po ostvarenom prijevozu putnika i vozila u Zadarskoj županiji.

Državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver istaknuo je kako je upravo projekt gradnje trajektne luke Tkon označio početak “renesanse na hrvatskoj obali”.

-Potpisali smo 28 velikih projekata, ukupne vrijednosti preko 1,3 milijarde kuna bespovratnih EU sredstava, a u najavi imamo još barem 15-ak velikih projekata. Županijska lučka uprava Zadar bila je pokazatelj i putokaz svim ostalim državnim i županijskim lučkim upravama kako provesti ovakve projekte, istaknuo je Bilaver na završnoj konferenciji.

Ukupna vrijednost projekta gradnje trajektne luke Tkon je 32,6 milijuna kuna, od čega je 27,7 milijuna sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Fotografije Zadarska županija