Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Za božićnice umirovljenika Općina Preko isplatila 39.400 kuna

I ove godine Općina Preko dodijelila je božićnice za umirovljenike i korisnike socijalne skrbi. U tri dana, od 13. do 15. prosinca, za 274 umirovljenika ukupno je isplaćeno 39.400 kuna.

-I na ovaj način želimo umirovljenicima i korisnicima socijalne skrbi barem malo olakšati troškove u ovo blagdansko vrijeme. S ovom mjerom započeli smo lani te se pokazalo da je odaziv umirovljenika velik i da su izrazito zadovoljni uvođenjem božićnica, i to ne samo u financijskom smislu nego i u onom ljudskom, jer mnogima više znači da ih se netko sjeti, da dobiju prigodan dar poput kalendara i kemijske olovke. Naravno da i svakih sto, dvjesto ili tristo kuna itekako dobro dođe u ionako skromnom umirovljeničkom budžetu, kaže načelnik Općine Preko Jure Brižić, koji se tri dana družio s umirovljenicima i osobno im uručio božićnice.

Napomenuo je kako se općinska uprava i na druge načine cijele godine brine o umirovljenicima, a ne samo sada, u blagdansko vrijeme, jer riječ je o najugroženijoj i najpotrebitijoj skupini.

-Redovito isplaćujemo naknade za umirovljenike, dajemo im potporu kroz programe za udruge te provodimo program usluge dostave kuhanih obroka starijima i nemoćnima. Osim toga, već gotovo godinu dana kroz europski program Zaželi provodimo naš projekt Otočka žena u kojemu pet gerontodomaćica vodi brigu o starim i nemoćnim osobama s područja naše općine. Uza sve to, smatramo da su umirovljenici zaslužili da ih se posebno sjetimo u ovo blagdansko vrijeme te se nadamo da će im božićnice dobro doći i da ćemo na taj način doprinijeti stvaranju radosnijeg i ugodnijeg blagdanskog raspoloženja u njihovim domovima, dodao je općinski načelnik Brižić.

Za područje Preka, Poljane i Sutomišćice ukupno je isplaćeno 186 božićnica (26.800 kuna), u Lukoranu isplaćene su 42 božićnice – 6100 kuna te u Ugljanu 46 božićnica, odnosno 6500 kuna.

Božićnice se dodjeljuju prema sljedećim kriterijima:
• 300,00 kn – umirovljenici/korisnici socijalne skrbi s primanjima do 1.000,00 kn
• 200,00 kn – umirovljenici/korisnici socijalne skrbi s primanjima od 1.000,01 do 2.000,00 kn
• 100,00 kn – umirovljenici/korisnici socijalne skrbi s primanjima od 2.000,01 do 3.000,00 kn.

Umirovljenici koji nisu došli po božićnice u protekla tri dana, mogu ih ovaj tjedan preuzeti u Općini Preko.