Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Preko: Molitva i svijeće za sve stradale u Vukovaru, Škabrnji, Nadinu…

I ove godine Prečani su odali počast žrtvama Domovinskog rata.

Molitvu i paljenje svijeća za žrtve Vukovara, Škabrnje, Nadina i svih mjesta stradalih u Domovinskom ratu na Mulu ispred pošte u središtu Preka predvodio je župnik don Filip Kucelin.

Tijekom tromjesečne velikosrpske agresije na Vukovar, u tamošnjoj je bolnici zbrinuto oko 4000 ranjenika te u teškim uvjetima izvedeno oko 2250 operacija. Tijekom agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba na taj grad stradalo je 2.717 branitelja i civila.

Prije 30 godina, rano ujutro 18. studenoga 1991., srpski agresor, potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu počeo je krvavi pohod na Škabrnju. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo toga dana u Škabrnji je ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

Pokolji i progoni nastavljeni su i sljedećih dana, a za višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

Fotografije Milena Mašina