Obilježavanje 60. obljetnice stradanja Ive Mašine

Obilježavanje 60. obljetnice stradanja Ive Mašine

U petak i subotu, 19. i 20. studenoga, Općina Preko organizira obilježavanje 60. obljetnice stradanja domoljuba i jednog od najistaknutijih preških sinova Ive Mašine.

U petak, 19. studenoga, u POU Dom na žalu, u 17 sati doc. dr. sc. Zlatko Begonja imat će izlaganje „Ivo Mašina – kazna za nacionalnu svijest“, a mons. Želimir Puljić: „Hrvatski mladenački trolist – početkom dvadesetog stoljeća (I. Merz, M. Bulešić i I. Mašina)“

Sutradan, u subotu, 20. studenoga, u 8 sati položit će se vijenci i svijeće na spomen-obilježju Ivi Mašini u Preku, a u 9 sati služit će se Sveta misa zadušnica u Crkvi Sv. Pavla Pustinjaka na Školjiću.

Ivo Mašina (Preko, 21. srpnja 1927. – kaznionica Stara Gradiška, 20. studenoga 1961.) bio je najblistaviji đak zadarske gimnazije. U Zagrebu je studirao povijest na Filozofskom fakultetu gdje se pokazao vrsnim studentom, najboljim u generaciji. Akademik Jaroslav Šidak vidio ga je kao svojeg nasljednika na Zagrebačkom sveučilištu.

Zbog njegovih domoljubnih ideja jugokomunističke vlasti uhitile su ga 1954. i 1957. godine, kad je trebao pristupiti diplomskom ispitu. Sudilo mu se kao dijelu Preške grupe. Bio je drugooptuženi u tom političkom procesu. Osuđen je na 11 godina zatvora. Iz istražnog je zatvora uspio pobjeći. Neko je vrijeme bio u Ogulinu. No, nažalost, ponovno su ga uhitili i kaznu mu povećali na 15 godina. Robijao je u kaznionici u Staroj Gradišci.

Kad je umro, imao je samo 35 godina. Dugo se nije znalo gdje mu je grob unutar zatvorskih zidina. Bilo je nekoliko pokušaja ekshumacije od 1968. do 1984. godine. Posmrtni su mu ostatci preneseni u Preko 24. srpnja 1998. godine.