Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Otočki bataljun obilježio 30. obljetnicu osnutka

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru, u četvrtak je počelo obilježavanje 30. obljetnice Otočkog bataljuna.

Program je nastavljen u Kneževoj palači, objektu koji se 1991. godine našao na udaru agresorskog topništva, a sada je obnovljen sredstvima Europske unije.

-Ova zgrada je bila naša kulturna baština koju su tukli jer su htjeli uništiti cijeli narod. Prije 30 godina ove zidove ranjavale su neprijateljske granate pokušavajući pogoditi sjedište Hrvatskoga radija – Radija Zadar. Ranjavale su hrvatsku kulturnu baštinu, ubijale hrvatsku riječ, jer ovdje je bila knjižnica, Glazbena škola.. pokušavale izbrisati jedan čitav narod i oteti mu Domovinu. Danas ponosno stojimo ovdje, iako mnogih koji su za to zaslužni više nema među nama, rekao je na svečanosti izaslanik predsjednika Vlade RH župan Zadarske županije Božidar Longin dodajući kako je ljudska povijest, nažalost, povijest ratovanja.

Domovinski rat, dodao je, najteži je dio novije hrvatske povijesti. A povijest je, kaže izreka, učiteljica života. Iz nje moramo učiti kako se nikada više ne bi ponovile one teške godine. No povijest ne smijemo zaboraviti, osobito oni koji su ju pisali, a hrvatski branitelji jedni su od njih. Njima zahvaljujemo što smo danas ovdje, što nam je pružena prilika živjeti u svojoj zemlji, govoriti svojim jezikom i svojoj djeci stvarati priliku za sretan i miran život, naglasio je župan Longin.

Zapovjednik postrojbe Joško Pulja podsjetio je kako je Otočki bataljun po zapovijedi Marka Čuline utemeljen od dobrovoljačkih odreda nastalih po otocima, a prvi zadatak bio im je odblokirati otoke, u čemu su oni i uspjeli raketiranjem broda s otoka Škarde. Nakon toga nastavili su u Poličniku, Smrdelju, a svoj maksimum dali su u akciji Maslenica. Završili su borbena djelovanja na Južnom bojištu u Oluji.

-Otočani su posebna šorta ljudi, odani, vjerni. Kad smo u Maslenici bili u okruženju, ovi su se ribari s otoka sami obukli i došli u pomoć, bez da su bili mobilizirani. Bili su na lignjama, ali su se za sat i pol mobilizirali. Nažalost, imali smo dosta ranjenih, četvero poginulih, a dosta nas je u međuvremenu i umrlo, rekao je Pulja.

Načelnik Općine Preko Jure Brižić, navodeći riječi prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana – Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvu sami želimo i nećemo nikome dopuštati sa strane da nam propisuje kakva ta Hrvatska treba biti – kazao je kako je današnja obljetnica dokaz da naši hrabri branitelji i njihova žrtva nisu i neće otići u zaborav.

-I zato zahvaljujem svima vama koji ste danas ovdje, a naročito organizatorima, Udruzi veterana Otočkog bataljuna, koja je osobito zaslužna za čuvanje uspomene na naše junake te promicanje istine o Domovinskom ratu i njegove važnosti za stvaranje države u kojoj danas živimo. Važno je ne zaboraviti. Zbog nas samih, zbog onih koji su dali život za Domovinu, a najviše zbog naše djece i naše budućnosti, poručio je Brižić.

Fotografije Zadarska županija i 057 info