Preko: Predstavljanje knjige “Bijele ribice lavandijerice” Manuele Vladić-Maštruko

Preko: Predstavljanje knjige “Bijele ribice lavandijerice” Manuele Vladić-Maštruko

U petak, 1. listopada u 18 sati, ispred spomen-obilježja stradalim lavandijerama na Vrulji u središtu Preka, održat će se predstavljanje ilustrirane knjige “Bijele ribice lavandijerice” akademske slikarice i spisateljice Manuele Vladić-Maštruko.

Na knjizi posvećenoj stradanju 16 preških lavandijera, autorica je predano radila četiri godine, a kroz realistično opisana i oslikana zbivanja u prošlosti, središnja tema ove suvremene bajke postupno se širi i raslojava kako bi se u određenom trenutku, kroz imaginaciju, nadovezala na sadašnjost i odjeke prošlih i sadašnjih događaja u budućnosti.

-Preispitujući metafizičke razloge postojanja, zbivanja i tumačenja se, iz jednog malog lokalnog mjesta na moru, premještaju u sferu univerzalnih egzistencijalnih pitanja i humanih vrijednosti. Slojevita struktura priče obiluje preplitanjem vremenskih međa, mašte i zbilje, koji se u vrtlogu zbivanja združuju u postojanje onkraj vremena, navodi autorica Vladić-Maštruko.

Ilustrirana knjiga “Bijele ribice lavandijerice” nastala je sa željom da se mladim naraštajima, na njima prihvatljiv i primjeren način, predstavi kulturna i tradicijska baština otoka Ugljana, mjesta Preka i tragični događaj u kojem su 1891. godine stradale preške lavandijere. Premda izvorno mišljena za mlade, slikovnica je namijenjena svim generacijama jer se bavi univerzalnim, ali i osjetljivim, teškim i tabuiziranim temama.

Vizualno bogate ilustracije i priču o lavandijerama u knjizi prati Preški vremeplov i pojmovnik. Tu su, kroz rekonstrukciju jednog minulog vremena i njegovih karakteristika, podrobno opisani način života, rada i opstanka u Preku i Zadru te manje poznate riječi i pojmovi na preškom govoru. S obzirom na to da se život na otoku danas umnogome razlikuje od vremena u kojemu su živjele preške pralje, a blagodati suvremenoga načina života ugrožavaju ne samo kulturnu nego i prirodnu baštinu, ilustrirana knjiga “Bijele ribice lavandijerice” nosi u sebi i ekološku poruku koja nije prikazana izravno, nego u simboličkom taloženju zbivanja, riječi i slika.

Na promociji će biti predstavljene i ilustracije iz knjige, a od 2. listopada do 3. studenoga bit će izložene u POU Dom na žalu i moći će se razgledati petkom od 17 do 19 sati i subotom od 10 do 12 i od 17 do 19 sati.

Kako je najavila autorica, na polovici Zadarskoga kanala u more je bačeno deset staklenih boca s porukama i pozivnicama za predstavljanje knjige, a sretnici koji ih pronađu na promociji će dobiti knjigu “Bijele ribice lavandijerice”.

U prigodnom programu na predstavljanju knjige sudjelovat će Klapa Lavandijere, Robert Bacalja, načelnik Općine Preko Jure Brižić, glumice Gabrijela Meštrović Maštruko i Milena Dundov, Katarina Ivon te autorica Manuela Vladić-Maštruko.

Knjiga je tiskana uz pokroviteljstvo Općine Preko, Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra i Društva hrvatskih književnika, Zagreb.