default
Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Petogodišnji dječak Ante Mazić “osvojio” Zadar Outdoor Festival!

Iako je održavanje Zadar Outdoor Festivala bilo neizvjesno do posljednjeg trenutka zbog epidemije uzrokovane koronavirusum i propisanih epidemioloških mjera, ovaj brojnim Zadranima omiljeni sportski event ipak se održao u Preku zahvaljujući nepresušnom entuzijazmu organizatora i svih dobrih ljudi koji su nam u tome pomogli i omogućili da barem na dva dana zaboravimo u kakvim „novonormalnim“ okolnostima živimo, izvijestili su organizatori.

Preko je još jednom postalo sportsko borilište na kojemu su podjednako uživali i sportaši u dobroj kondiciji i obitelji s djecom.

ZOF 2021. otvoren je Trailom Otoka maslina, u tri različite kategorije: Bonaca trail 5 km, Mareta trail 10 km i Fortunal trail 21 km. Pobjednici traila su – Bonaca trail 5 km, žene: 1. Nikolina Jukić, 2. Luce Pavin, 3. Elina Weiss; Mareta trail 10 km, žene: 1. Maja Paskaš, 2. Anđela Kovačević, 3. Hazel Drummond; Fortunal trail 21 km, žene: 1. Maja Urban, 2. Marija Kurta, 3. Claudia Ciavattini.

U muškoj konkurenciji: Bonaca trail 5 km – 1. Emil Jones, 2. Tobi Moeller, 3. Ante Bakija; Mareta trail 10 km –  1. Mate Nižić, 2. Ervin Mavrinac, 3. Franko Ušalj; Fortunal trail 21 km – 1. Marin Mandekić, 2. Ante Špaleta, 3. Vanja Lukačić.

Ipak, od svih naših sudionika posebno nam se „uvukao pod kožu“ naš najhrabriji natjecatelj, dječak Ante Mazić koji ima pet i pol godina, a iza sebe već tri operacije srca. Ante je, unatoč svojoj situaciji, molio majku da mu dopusti da sudjeluje u natjecanju i prešao je Bonaca trail za 1 sat i 12 minuta. Ante nas je još jednom podsjetio da nema prepreke koju snaga volje i pozitivnog duha ne mogu pobijediti!

Poslije zahtjevnog traila, natjecatelji i svi zainteresirani su imali priliku uživati u plesnim koracima kizombe ili pak prodisati i opustiti se uz radionicu joge. Oni koji svaki slobodan trenutak žele provesti na moru, mogli su se uputiti na radionicu kajaka te se pripremiti za nedjeljno natjecanje.

U nedjelju su na rasporedu bile natjecateljske discipline SUP, kajak i nova ovogodišnja ZOF disciplina – brzinsko penjanje. Pobjednik u SUP-u, u muškoj kategoriji, bio je Luka Dunatov. U ženskoj kategoriji najbrža je bila Annik Weiss, dok je 2. mjesto zauzela Biljana Cerin.

I ove godine smo se odlično zabavili na kajak utrci, u kojoj su natjecatelji imali zadatak dotrčati s kajakom do mora te dvaput okružiti prekrasan otočić Galevac. U kajak utrci poredak je bio sljedeći: 1. Dennis Bottazzo i Zoran Horvat, 2. Filip Grdović Brižić i Marin Gregov, 3. Sebastijan Košta i Luka Dunatov.

I posljednja disciplina, kao šećer na kraju, bilo je brzinsko penjanje na Željinoj litici, na Brdu sv. Mihovila, s kojega puca prekrasan pogleda na zadarski arhipelag. Rezultati su bili sljedeći: U muškoj kategoriji prvi je bio Lovre Pletikosić, drugi Filip Grdović Brižić, a treći Paolo Rakocija. Među ženama je pobjednica Darija Perić, a drugo mjesto osvojila je Petra Lukačić. Svi natjecatelji imali su pravo na dva pokušaja, a najbrže vrijeme uzimalo kao konačno. Najbržem natjecatelju trebalo je manje od 30 sekunda da dođe do cilja!

Uz natjecateljski dio, svim sudionicima bila je osigurana i vrhunska spiza za koju se pobrinula vrijedna i brižna ekipa Turističke zajednice Općine Preko, pa smo tako „omastili brk“ specijalitetima čičvardom spremljenom na domaćem maslinovu ulju, manistri sa šalšom, ribljim brudetom i mesnim gulašom.

S obzirom na to da je Zadar Outdoor Festival u potpunosti „plastic free“ event, svim pobjednicima smo dijelili ekološke medalje izrađene od drveta, a uz medalje smo im darovali i sadnice maslina, po kojima je otok Ugljan poznat.

Ovom prilikom se želimo zahvaliti Turističkoj zajednici Općine Preko, koja je prepoznala važnost i značaj Zadar Outdoor Festivala za razvoj aktivnog turizma našega kraja, na trudu i podršci koje su nam pružili prije i za  natjecanja. Hvala i brojnim volonterima koji nam svake godine s guštom pomažu i „žive“ ovaj sportsko-zabavni događaj.

Za sve ljubitelje adrenalina imamo još jednu dobru vijest – za manje od dva tjedna, 9. listopada, održat će se Trail Ravni kotari, na kojemu se možete iskušati u kategorijama 10 i 20 km.

Sve detalje potražite na našoj mrežnoj stranici, a za novosti nas pratite i na društvenim mrežama – Facebooku  te Instagramu.