Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Blagoslov Katoličke osnovne škole Ivo Mašina u Zadru

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić blagoslovio je danas novu zgradu Katoličke osnovne škole Ivo Mašina u Zadru.

Uoči otkrivanja spomen-ploče u školskom predvorju, istaknuo je kako škola nosi ime po hrvatskom rodoljubu Ivi Mašini iz Preka, koji je zbog naglašenog rodoljublja umoren u kaznionici u Staroj Gradiški 1961. godine.

-Postao je simbol stradanja hrvatskoga naroda, ali je i kao uzoran učenik i najbolji student povijesti u svojoj generaciji poticaj današnjim naraštajima. Posebno pozdravljam sestru naslovnika ove škole Desu Mašina te  načelnika Općine Preko Juru Brižića i druge uzvanike. Želim preko blagoslova ove škole zagrliti svu djecu našega grada i nadbiskupije, kao i one koji vode brigu o djeci, kazao je nadbiskup.

Načelnik Brižić istaknuo je da je “Ivo je odgajan u katoličkom i domoljubnom duhu franjevca trećoredaca i glagoljaša u Preku. Bio je opasnost vladajućem sustavu jer mu je udarao u temelje zahvaljujući svojoj intelektualnoj nadmoći, autentičnosti i angažiranosti, snagom argumenata, duha i otvorenoga dijaloga. Živo je u skladu sa svojim uvjerenjima protivnima komunističkoj ideologiji, koja je negirala slobodu vjere, savjesti i hrvatske nacionalne svijesti”.

Poručio je i da se ljudi poput Ive Mašine nikada ne smiju zaboraviti te da imamo obavezu da istinu, za koju se i sam borio, prenosimo novim generacijama koje će na njegovu primjeru izgrađivati sebe i svoje obitelji u domoljubnom i katoličkom duhu.

Katolička osnovna škola Ivo Mašina počela je s radom prvoga dana nove školske godine, u ponedjeljak, 6. rujna, u novoj zgradi na Bokanjcu u Zadru.

Školu trenutačno pohađa 150 učenika u šest razrednih odjeljenja. Upisana su nova dva prva razreda, svaki s po 25 učenika i jedan peti razred. U novu školsku zgradu preselili su se učenici 2., 3. i 4. razreda koji su pohađali Katoličku osnovnu školu Ivo Mašina koja je djelovala u zgradi Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević u Zadru od utemeljenja škole 2018. godine odlukom zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića.