Promotivni video o ljubavi Petra Preradovića i Pavice de Ponte

Promotivni video o ljubavi Petra Preradovića i Pavice de Ponte

Nakon dvomjesečne montaže, promotivni video ”Preradović i Pavica”, koji se početkom lipnja u sklopu 4. Dana Petra Preradovića snimao na autentičnim lokacijama u Malom Lukoranu, ugledao je svjetlo dana

Riječ je o uprizorenju dijela života Petra Preradovića koji je proveo u Zadru i u Malom Lukoranu. Petominutna priča prati životni tijek Petra i Pavice (Paule) de Ponte, pjesnikove prve supruge, čija je obitelj posjedovala ljetnikovac u Malom Lukoranu, u kojemu je najveći pjesnik hrvatskoga romantizma napisao prvu nacionalnu budnicu ”Zora puca, bit će dana”.

Inicijalni program ovogodišnjih Preradovićevih dana, koji su zajednički pokrenuli POU Dom na žalu i Općina Preko, izmijenjen je zbog epidemije izazvane koronavirusom s obzirom na to da je prvotno uključivao velik broj sudionika u zatvorenom prostoru. Stoga je odlučeno da se Preradovićevi dani obilježe u drukčijem, digitalnom obliku, i to u suradnji s Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića iz Grabrovnice, pjesnikova rodnoga kraja.

Likove Pavice i Petra utjelovili su mladi glumci Mihaela Bastalić i Karlo Kučanda, scenarij je napisala Danijela Rešetar, ravnateljica Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića, a snimateljsku ekipu predvodio je Mauro Fabrizio Madonia.

Projekt je realiziran uz potporu Zadarske županije u sklopu poziva javnih potreba u kulturi za 2021. godinu te  Ministarstva kulture i medija u sklopu programa književnih manifestacija za 2021. godinu, koju je Vlada na prijedlog Ministarstva kulture i medija proglasila Godinom čitanja.