Općini Preko već treći put najviša ocjena za proračunsku transparentnost

Općini Preko već treći put najviša ocjena za proračunsku transparentnost

Institut za javne financije predstavio je 5. srpnja rezultate sveobuhvatnog istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina.

Kao i u dosadašnjim istraživanjima, županije su se pokazale kao najtransparentnije jedinice, a prvi put prosjek svih županija je 5,0. To znači da su sve županije objavile svih pet proračunskih dokumenata na svojim mrežnim stranicama, dok su gradovi objavili u prosjeku 4,7, a općine 4,4 dokumenta.

Prema prosječnoj transparentnosti svih lokalnih jedinica na svome području, vodeće su Međimurska, Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija.

Općina Preko treću godinu zaredom dobila je najvišu ocjenu za transparentnost – 5! Najvišom ocjenom ocijenjene su i općine Kukljica i Pašman, a Kali, Sali i Tkon dobile su ocjenu 4.

Istraživanjem je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica u razdoblju od studenoga 2020. do travnja 2021., a to su godišnje izvršenje proračuna za 2019., polugodišnje izvršenje proračuna za 2020. te prijedlog proračuna, izglasani proračun i proračun za građane za 2021. godinu.

„Sama objava ključnih proračunskih dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom prema višim razinama transparentnosti neophodnim za konstruktivno sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava“, istaknuli su autori istraživanja.

U sedam ciklusa istraživanja, proračunska transparentnost svih lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica porasla je sa 1,8 u prvom na 4,5 u ovom, posljednjem ciklusu. Najbolji pokazatelj napretka je objava proračuna za građane koji je 2015. godine objavilo samo 1% općina, a 2021. godine čak 80%.

Kako bi dobiveni rezultati bili građanima što dostupniji i pregledniji, na internetskim stranicama Instituta za javne financije objavljena je interaktivna karta s rezultatima i podacima o svim županijama, gradovima i općinama.