Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

U Galeriji Baul niknuo “Cvit bez vode” Tanje Celent Alebić

Tko kaže da moderno i tradicionalno ne idu zajedno?, pita samouka umjetnica Tanja Celent Alebić iz Mulina i uvodi nas u svoj umjetnički svijet boja, simbola, uspomena…

U ugljanskoj Galeriji Baul od subote navečer predstavlja ga na 70-ak slika objedinjenih pod naslovom “Cvit bez vode”. Riječ je o recentnim i dijelom retrospektivnim djelima koja su za ovu prigodu “posuđena” iz privatnih zbirki umjetnina štovatelja njezina rada.

I dok sa zidova nevelike Galerije Baul pršte boje, motivi i simboli koji umjetnicu vežu uz rodni otok Ugljan, Tanja skromno kaže kako se “samo trudi da svi njezini radovi imaju svoju priču i da nose u sebi njezin otok”.

-Nastojim ga prezentirati, pokazati kroz moderne, tradicionalne i inovativne komponente. Skupljati male segmente prošlosti i utkati ih u slikarsko platno, sačuvati uspomene…, dodaje.

Ljubav prema slikanju i kreativnom stvaralaštvu osjetila je već u djetinjstvu, u radovima najčešće koristi akril, a boje su specifične po tome što ih miješa s maslinovim uljem iz obiteljskih maslinika.

-Moje slike su apstraktne, suvremene, nastale u srcu, a u većini se izražavam intuitivno, kroz simbole. Ne koristim kistove, slikam improviziranim, dostupnim i jednostavnim alatom poput, primjerice, papirnatim etiketama s odjeće, spužvicama za pranje suđa…, objašnjava i prisjeća se da je slikala u osnovnoj i srednjoj školi i izlagala na skupnim izložbama.

Posljednjih godina surađuje s inozemnim udrugama koje promoviraju mlade, anonimne i samouke umjetnike
i s njima sudjeluje u manjim grupnim i aukcijskim izložbama izvan Hrvatske. Njezina djela krase domove i urede ne samo u Hrvatskoj i Europi, nego često putuju “preko bare”, do Sjeverne Amerike i drugih kontinenata.

Prije dvije godine s Udrugom Điran snimila je spot za pjesmu “Cvit bez vode” Basket klape otoka Ugljana i danas im se zahvaljuje istoimenom izložbom.

Tanjine slike i nakit mogu se razgledati do 30. srpnja u Galeriji Baul u Ugljanu.