OPG-u Matulić iz Pašmana treći put “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”

OPG-u Matulić iz Pašmana treći put “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” u srijedu je u Zaprešiću dodijelila 8. Nagrade “Suncokrete ruralnog turizma Hrvatske” najboljima u ruralnom turizmu iz cijele Hrvatske, među kojima su šampionima proglašeni Hotel Dunav iz Iloka i Sinjska alka.

Sedam nagrada i priznanja stiglo je u Zadarsku županiju, od toga dvije na otok Pašman i jedna na Iž te četiri u Biograd, Starigrad, Petrčane i Polaču.

Srebrnu povelju u kategoriji „Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka“ dobio je OPG Matulić iz Pašmana i to je već treći put da su supružnici Ana i Krsto Matulić nagrađeni  na manifestaciji “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”.

Na otok Pašman, odnosno u Tkon, stiže brončana povelja. U  kategoriji „Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka“ nagrađeni su Pajeti i bokobrani Ivana Longina.

Posebno priznanje za očuvanje autohtone sorte i razvoj novog proizvoda dobio je OPG Denis Barić iz Velog Iža.

U kategoriji „Tradicijska (ruralna) domaćinstva“ Ražnjevića dvori u Polači dobili su zlatnu povelju, a u kategoriji „Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru“ zlatom je nagrađen PP Vransko jezero, Biograd na Moru.

Brončane povelje dobili su u kategoriji „Vinski turizam“ Kraljevski vinogradi iz Petrčana i u kategoriji „Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru“ Rajna, Starigrad

Dodjela nagrada održana je u prostoru zaprešićke Vršilnice, nekadašnjeg objekta za preradu žita, izvorno sačuvanog i pretvorenog u Multimedijski centar u sklopu Novih dvora bana Jelačića.

Upravo zbog tog spoja modernog i tradicionalnog, ladanjskog i urbanog, što su i elementi modernog ruralnog turizma, taj je prostor i odabran za dodjelu osmih Suncokreta, koju su podržali ministarstva turizma i sporta te poljoprivrede, HTZ, HGK, Zagrebačka županija i Grad Zaprešić kao i njihove turističke zajednice.

Organizatorica i predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo Dijana Katica naglasila je da su pri obilasku nominiranih za nagradu proteklih mjeseci po cijeloj Hrvatskoj vidjeli mnoge “sjajne priče ruralnog turizma koje kreiraju iznimno hrabri, vrijedni i pozitivni ljudi”. Ljudi u ruralnom turizmu, kao i drugi u turizmu, uslijed pandemije i pada putovanja, zatvorenosti ugostiteljskih objekata i drugih mjera, borili su se da prežive i prilagode ponudu i poslovanje novoj situaciji, dodala je.

-Stoga ova nagrada nikad nije imala snažnije značenje i zapravo je zaslužuju svi nominirani koje smo obilazili. Ovo nas vrijeme potiče i na održivi razvoj i brže promjene iz masovnog prema individualnom turizmu, a posebno će se cijeniti turistički proizvodi u ruralnim područjima, povratak prirodi i tradiciji, i zato je i uloga turizma u ruralnom području u kontekstu pandemije važnija nego prije”, poručila je Dijana Katica.

Od 125 nominiranih nagrađeno ih je 50 u sedam kategorija, a osim “šampiona” nagrade su dijelili i za najbolja turistička seljačka gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijsku (ruralnu) gastronomiju, vinski turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turističke i projekte/nositelje zaštićenih marketinških oznaka.