Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Oratorij “Križina” na jubilarnoj Pasionskoj baštini u Zagrebu

Pasionski oratorij “Križina” izveden je u subotu navečer na 30., jubilarnoj Pasionskoj baštini u Zagrebu.

U Dominikanskom samostanu bl. Augustina Kažotića izveli su ga Zbor Condura Croatica iz Zadra te članovi Zbora sv. Cecilije Župe Preko, Udruge žena Luzor iz Preka i KUD-a Preko, njih ukupno 25. Dirigent je bio Ivo Nižić, koji je ujedno i autor glazbe i teksta.

Oratorij “Križina” praizveden je 2001. godine u Preku, nakon toga Condura i Prečani gostovali su u Zagrebu i mnogim mjestima u Hrvatskoj, a u Zadru je snimljen i nekoliko puta emitiran u programu HTV-a. Nakon desetljetne stanke, ponovno je postavljen na scenu 2019. godine pod redateljskom palicom prof. dr. Živka Nižića.

Manifestacija Pasionska baština slavi ove godine tridesetu obljetnicu, a zbog epidemiološke situacije izazvane epidemijom koronavirusa održava se u dva dijela:  glazbeni program od 5. do 19. lipnja, a galerijski je održan od 20. do 31. ožujka.

Pasionska baština trajno je posvećena činjenici da je Kristova Muka i uskrsnuće stožerna vrijednost koja je oblikovala ono što zovemo zapadno-europskom kulturom, inkulturiravši se u sve pore privatnog i javnog života. Svake godine u programu se nađe ponešto iz bogate svjetske i domaće riznice glazbenih, likovnih, književnih i pučkih pasionskih sadržaja, ne zaboravljaljući pritom ni recentno stvaralaštvo kao dokaz ispravnosti naše misli vodilje: Muka kao nepresušno nadahnuće kulture, navodi se u programskoj knjižici manifestacije.

Utemeljitelji udruge Pasionska baština bili su akademik Nikola Batušić, akademik Jerko Bezić, akademski
slikar Josip Botteri-Dini, mr. sc. Antun Celio-Cega, mr. sc. Jozo Čikeš, Zvonko Festini, prof., dr. sc. Darko Lukić, vlč. Vlado Magić, Mladen Martić, prof. dr. sc. Stjepan Pepeljnjak, prof. dr. sc. Petar Selem, akademik Ante Stamać, mo. Ljubo Stipišić, Davor Šišmanović, prof. Umjetnički direktor Pasionske baštine je mr. sc. Jozo Čikeš.

Fotografije Ante Brižić