Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

KAP U MORU U PP Telašćica izronjena veća količina otpada

Dugogodišnja tradicija organiziranja ekoloških akcija u Parku prirode Telašćica u suradnji s Ronilačkim klubom KPA Zadar, nastavila se i ove godine.

Zahvaljujući novcu dobivenom na natječaju koji je raspisala OTP banka u sklopu donacijskog programa „Zeleno svjetlo za…”, i ovogodišnja je akcija uspješno je provedena.

– Zbog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, bili smo prisiljeni ograničiti broj sudionika, no unatoč tomu, akcija je uspješno odrađena i na sreću, ali i nažalost, prikupljena je veća količina otpada. Stoga koristimo prigodu da se i ovim putem još jednom zahvalimo svim sudionicima i podupirateljima akcije i vjerujemo da ćemo uskoro moći organizirati eko-akciju s još većim brojem sudionika, ističu iz PP Telašćica.

U vrijeme kada je okoliš sve ugroženiji posljedicama ljudskog djelovanja, posebno je važno razmišljati o načinima kako ublažiti štetu koju nanosimo prirodi, indirektno ugrožavajući i sebe.

– Članovi našeg kluba više od 20 godina sudjeluju na brojnim akcijama čišćenja podmorja. O količinama izvađenog otpada i broju sati provedenih u akcijama već je teško govoriti. Mnogo se priča o zagađenju okoliša i posljedicama koje će se odraziti na okoliš, zatrpani smo otpadom na svakome koraku, prebrzo trošimo prirodne resurse ne razmišljajući o tome, a zrak je i dalje previše zagađen. Svako od nas može dati doprinos očuvanju prirodnih resursa i zaštiti okoliša samo ako to zaista želi – a naši članovi itekako žele, poručuje Marija Velimira iz Ronilačkog kluba KPA Zadar.

Dugogodišnje i kontinuirane ekološke akcije za cilj imaju učinkovitiju zaštitu i bolje upravljanje zaštićenim područjem. Ova akcija nazvana je „Kap u moru” i tim se nazivom želi osvijestiti i potaknuti svakog pojedinca da i mali doprinos zaštiti prirode i okoliša znači puno i da je svaka kap, svaki doprinos, bitan.

More je jedinstvena cjelina međusobno povezanih ekosustava, a kontinuirane ekološke akcije imaju za cilj zaštitu morskih resursa kako bi se suzbila degradacija ekosustava dovodeći do očuvanja ribljeg fonda i usluge ekosustava od kojih je najvažnije ribarstvo i održivo korištenje morskih resursa.

Otpad i velika količina otpada u okolišu utječe na sve ekosustave, pa tako i na morski. Degradacijom morskog ekosustava utječemo i na smanjivanje ribljeg fonda, indirektno i na sektor ribarstva, a učinkovita zaštita povećava brojnost vrsta za više od 20 posto. Sve to zaokružuje priču između morskog otpada, stanja živih organizama i doprinosa čistih morskih sustava ublažavanju klimatskih promjena. Zapravo, kad usporedimo pozitivne i negativne elemente možemo zaključiti da je na Zemlji sve međusobno povezano i isprepleteno te da ima izravan ili neizravan utjecaj jednog na drugo.