Oznaku Hrvatski otočni proizvod dobilo 27 novih proizvođača

Oznaku Hrvatski otočni proizvod dobilo 27 novih proizvođača

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije donijelo je odluku o 27 novih proizvođača koji su dobili pravo na uporabu oznake Hrvatski otočni proizvod.

Oznaka se dodjeljuje u četiri kategorije – umjetnost i dizajn, kemijski proizvodi, pića i prehrambeni proizvodi, a ove godine dobilo ju je 27 proizvođača za ukupno 45 otočnih proizvoda, i to s otoka Ugljana, Iža, Dugog otoka, Silbe, Paga, Murtera, Kaprija, Krka, Prvića, Raba, Cresa, Hvara, Šolte i Brača.

Projekt se provodi već 14 godina, a odluku o dodjeli oznake donose neovisne tehničke komisije čiji su članovi priznati hrvatski stručnjaci za relevantna područja. Oznaku mogu dobiti proizvodi koji udovoljavaju svim propisanim uvjetima, a konačnu odluku donosi ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak na prijedlog Savjeta projekta.

Ugovori o pravu uporabe oznake Hrvatski otočni proizvod sklapaju se na vrijeme od jedne godine za proizvode koji koriste oznaku „Ekološki proizvod“, dok se na vrijeme od tri godine sklapaju ugovori za proizvode koji koriste oznake „Izvorno hrvatsko“, „Hrvatska kvaliteta“, „Tradicionalnog ugleda“, „Izvornosti“, „Zemljopisnog podrijetla“, „Izvornosti za ostale proizvode“, „Zemljopisnog podrijetla za ostale proizvode“ te za proizvode koji nemaju jednu od naprijed navedenih oznaka, a nastali su kao rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i investicije.

Javni poziv za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod za 2020. godinu bio je otvoren od 15. prosinca 2020. do 29. siječnja 2021. godine.

S otoka Ugljana nagrađeni su:

Kućna radinost Mate Rančić, Preko
Društvena igra Trlja

OPG Lončar, Sutomišćica
Smokve u octu

OPG, Otočka cesta 44, Kali
Proizvodi od maslinovog drveta – delfin, ribica s magnetom, velika ribica s natpisom “Otok Ugljan”

Popis svih nagrađenih objavljen je na mrežnoj stranici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.