Liburnija nabavlja 21 novi autobus – jedan stiže i u Općinu Preko!

Liburnija nabavlja 21 novi autobus – jedan stiže i u Općinu Preko!

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i direktor Liburnije d.o.o. Edvin Šimunov potpisali su u petak ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu novih autobusa.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 49,450.937 kuna, ukupni prihvatljivi troškovi 39,560.750 kuna, dok je iznos bespovratnih sredstava 33,500.000 kuna, što će se financirati iz europskog Kohezijskog fonda. Preostalih 6,060.750 kuna financirat će se iz državnog proračuna.

– Nakon što smo 2019. uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te uz sredstva iz EU fondova zamijenili trećinu voznog parka nabavom 25 novih autobusa za gradske i prigradske linije, današnjim potpisom ugovora za financiranje njih još 21 naš grad imat će uskoro najmlađi vozni park u Hrvatskoj, istaknuo je, među ostalim, gradonačelnik Branko Dukić.

Projekt „Nastavak nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o.“ ima za cilj osigurati održivu i kvalitetnu uslugu prijevoza građanima nabavom 21 dizel autobusa – od toga šest gradskih niskopodnih (12 m), 12 prigradskih visokopodnih (12 m), jedan prigradski visokopodni s podiznom rampom za invalide (12 m) i dva prigradska visokopodna autobusa (15 m) koji zadovoljavaju Euro VI normu ispušnih plinova, a jedan novi autobus, kao nam je potvrdio općinski načelnik Jure Brižić, stići će i na područje Općine Preko.

– Veseli me nabava 21 novog autobusa i vjerujem da će kvaliteta prijevoza biti itekako poboljšana, posebno za one građane koji imaju teškoće u kretanju i pri ulasku u autobus. Što je najbitnije, smanjit ćemo štetni utjecaj, a kako s ponosom ističemo da želimo biti zelena županija, ovo je korak k tome, poručio je župan Božidar Longin.

Državni tajnik Josip Bilaver naglasio je kako je ovaj ugovor plod truda i dobre suradnje resornog ministarstva i Grada Zadra.

-Nabava ovih autobusa vrijedna je 50 milijuna kuna, a važno je naglasiti kako će oni za Liburniju i Grad Zadar biti potpuno besplatni. Ovaj projekt financira se iz EU programa Konkurentnost i kohezija, 85% sredstava dolazi iz EU fondova, a 15% sredstava iz državnog proračuna. Nećemo stati na ovome, već pripremamo nove zajedničke projekte, kao što su nabava i ugradnja električnih punionica, dodao je Bilaver.

Fotografija Grad Zadar