Predstavljen projekt razvoja sustava vodoopskrbe zadarskih otoka i zaleđa

Predstavljen projekt razvoja sustava vodoopskrbe zadarskih otoka i zaleđa

Projekt razvoja sustava vodoopskrbe Vodovoda Zadar predstavljen je u četvrtak javnosti.

Kako je na video-konferenciji kazao predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić, riječ je o jednom od najvećih projekata vodovodizacije u Hrvatskoj.

Uz to, jedan je to od brojnih infrastrukturnih projekata koji će realizaciju doživjeti aktivacijom Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, uvjeren je Frka Petešić.

-Upravo to je i jedan od najvažnijih ciljeva članstva u EU, korištenje EU fondova ondje gdje bismo to teško ostvarili vlastitim sredstvima, dodao je.

Zadarski župan Božidar Longin naglašava kako se nakon više desetljeća ovim napokon ozbiljno prilazi vodoopskrbi zadarskih otoka gdje je planirano da Olib, Silba i Premuda dobiju desalinizatore, a ostali otoci vodu iz Zrmanje podmorskim cjevovodima s kopna.

-Imamo 116 otoka u našoj županiji, naseljeno ih je 16, ne bude li vode neće ni tih 16 biti naseljeno, istaknuo je Longin.

Prema riječima Vesne Grizelj Šimić iz Hrvatskih voda, projekt predviđa gradnju i rekonstrukciju vodovodne infrastrukture na području tri grada, 17 općina i 100 naselja na kojemu živi 125.000 stanovnika Zadarske županije. Sastoji se od tri cjeline: vodoopskrba otoka, podvelebitskog dijela županije te kopnenog dijela koje pokriva Vodovod Zadar. Iz EU fondova pokrit će se 70 posto vrijednosti projekta, iz omotnice 2021.-2027. Preostalih 30 posto otpada na Hrvatske vode i državni proračun.

U projekt će biti uključena i Općina Preko jer će jedna podmorska cijev put do udaljenijih zadarskih otoka nastaviti preko Lukorana, Starešina i Prtljuga i onda ponovno podmorskim putem.

– Milijardu i 200.000 kuna je sudjelovanje EU sredstava u ovakvom tipu projekta dok se nacionalna komponenta dijeli na lokalno i državno, s obzirom na indekse razvijenosti na isti omjer, tako da bi lokalno Vodovod Zadar trebao osigurati 177 milijuna kuna, toliko i Hrvatske vode i državni proračun, pojasnila je Grizelj Šimić.

Direktor Vodovoda Zadar Tomislav Matek naziva projekt povijesnim jer predviđa rekonstrukciju i dogradnju cjelovitog sustava.

-Ovo je projekt koji je u novijoj povijesti najvažniji za Vodovod Zadar jer rješavamo brojne probleme, prioritetno otoke, a rješavamo i gubitke i crpilište Dolac, uređaj za pročišćavanje vode da se ne bojimo zamućenja uslijed velikih kiša, rekonstrukciju cjevovoda, gradnju novih objekata. Radi se o složenom i zahtjevnom projektu na koji čekamo godinama, ustvrdio je Matek.

Slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izrada izvedbenih projekata, aplikacija prema EU fondovima, sve kako bi se počelo graditi 2024. godine.

– Mi smo u biti završili ovu prvu fazu, sada slijedi faza pripremne dokumentacije i dokumentacije u nabavi koja će realno trajati 2-3 godine. Samo odobrenje i realizacija projekta bi se mogla rješavati u 2024. godini i njegovo trajanje će sigurno biti 4-5 godina, najavila je Vesna Grizelj Šimić iz Hrvatskih voda.