Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Počela priprema terena za buduću komunalnu zonu u Sutomišćici

Prije nekoliko dana počela je priprema, odnosno čišćenje, terena za buduću komunalnu zonu u Sutomišćici, predio Grušine, koja će se prostirati na 20.000 metara četvornih.

-Riječ je o državnom zemljištu koje je na naš zahtjev Općini Preko darovala Republika Hrvatska za potrebe gradnje komunalne zone. Uvrstili smo je u prostorni plan, a na Vladinoj sjednici u Hvaru u listopadu 2018. godine donesen je zaključak o darovanju zemljišta Općini Preko u svrhu osnivanja Komunalne zone u Sutomišćici, objašnjava općinski načelnik Jure Brižić.

U komunalnoj zoni bit će smješteno reciklažno dvorište, odlagalište građevinskog otpada, kompostana, prostori i skladišta dviju općinskih komunalnih tvrtki te pročistač koji će služiti za potrebe same komunalne zone.

-S obzirom na svjetske i europske trendove zelene politike te zakonsku regulativu vezanu uz gospodarenje otpadom koju trebamo poštivati, obveza nam je na području Općine Preko osigurati uspostavu tih postrojenja te mještanima omogućiti korištenje navedenih usluga. Gradnjom komunalne zone doprinijet ćemo razvoju komunalnog standarda, unaprjeđenju sustava održivoga gospodarenja otpadom, poboljšat ćemo uvjete i organizaciju rada komunalnih tvrtki, podići razinu javnih usluga, a time i utjecati na kvalitetu života stanovnika naše općine, dodaje Brižić.

Budući da je zbog čišćenja ostala veća količina posječenih borova, Brižić poziva stanovnike da, ako žele, dođu na područje buduće komunalne zone i odvezu drvo koje se može koristiti za ogrjev.