Preko: Nakon više od 50 godina obnovljena zvona u staroj crkvi Gospe od Ružarija

Preko: Nakon više od 50 godina obnovljena zvona u staroj crkvi Gospe od Ružarija

Nakon više od 50 godina, obnovljena su zvona u staroj crkvi Gospe od Ružarija na groblju u Preku.

Prema riječima preškoga župnika don Borisa Pedića, zvona s električnim instalacijama, postavljena prije više od pola stoljeća, nisu nikad temeljito obnavljana ili zamijenjena.

-U zadnje vrijeme bili su učestali kvarovi i stručnjaci iz poduzeća Bumbal iz Kaštela, koje je redovito servisiralo naša zvona, rekli su da oni više ne mogu ništa sa starom tehnikom i još starijim elektroinstalacijama. Naime, zvona su radila još na principu žive, kako se to nekada činilo, u počecima elektrificiranih zvona. Dali su nam dvije ponude za obnovu. Jeftinija je uključivala promjenu električnih dovoda i svih instalacija, a skuplja sve novo. Slikovito rečeno, zvona su skinuta i sve je novo ponovno postavljeno: novi elektromotori, batovi za luncijanje, nova nosiva metalna konstrukcija, nova elektroinstalacija, a postavljene su i čelične mreže na otvore zvonika kako bi se izbjegla onečišćenja od golubova, objašnjava don Pedić.

Majstori iz Kaštela radili su tri dana, kod jedne preške obitelji su spavali, a druga se pobrinula za ručak i večeru.

-U petak, na blagdan sv. Josipa, zvona su ponovno prozvonila i predana nam na korištenje!, kaže don Pedić.

Cjelokupna investicija obnove zvona uključena je u predstojeće renoviranje stare župne crkve, koje je u tijeku. Dio vjernika, uz suglasnost i potporu župnika, zatražio je dopuštenje Zadarske nadbiskupije za početak sveobuhvatne obnove stare crkve i kad je Nadbiskupija dala “zeleno svijetlo”, krenulo se.

-Obnove stare konstrukcije i instalacije zvona stajala je 79.000 kuna s PDV-om, a sve to financirala je jedna preška obitelj koja želi ostati anonimna, ali ja joj u ime svih mještana i svoje od srca zahvaljujem, ističe don Boris Pedić.