Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Općina Preko potpisala ugovor za uređenje plaže Jugo “težak” 400.000 kuna

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i državni tajnik Josip Bilaver uručili su u petak u Zadru, u luci Gaženica, 18 ugovora za lučku infrastrukturu i sanaciju pomorskog dobra vrijednih gotovo 15 milijuna.

Među njima su i dva ugovora vrijedna 1,4 milijuna kuna za projekte na području Općine Preko: Županijskoj lučkoj upravi Zadar za sanaciju i rekonstrukciju obalnog zida i zapadnog gata luke Čeprljanda  – 1,000.000 kuna i Općini Preko za uređenje plaže Jugo – sanacija pomorskog dobra – 400.000 kuna.

– Svi mi koji živimo na moru i od njega znamo koliko je važno graditi luke i rive. Nisu to samo zaštita akvatorija i sigurnost, nego lice i naličje svakog pomorskog mjesta. A vi svi ovdje prisutni itekako ste svjesni tog te s Lučkom upravom Zadar na čelu, koja je jedna od najboljih u Hrvatskoj, ako ne i najbolja, na pravi način koristite natječaje, kazao je ministar Butković uoči uručenja ugovora.

Istaknuo je kako se u lučku infrastrukturu nikad nije ulagalo kao danas i ona trenutačno iznose više od milijardu i pol kuna.

-Na 25 milijardi kuna koliko danas ulažemo na cijelom području Replike Hrvatske, tih milijardu i pol kuna ulaganja u luke, obnovu lučke infrastrukture je renesansa o kojoj stalno govorim jer nikada se u posljednjih 20 ili 30 godina nije gradilo i obnavljala lučka infrastruktura kao što to činimo danas. To možemo zahvaliti europskim fondovima, ustvrdio je ministar Oleg Butković.

Od 18 ugovora, 15 je dodijeljeno gradovima Zadru i Ninu te otočnim i priobalnim općinama Jasenice, Kolan, Novigrad, Pakoštane, Pašman, Povljana, Preko, Privlaka, Starigrad i Sukošan.

Zadarski župan Božidar Longin kazao je kako će mnogi od ovih projekta pokazati svoju važnost u nadolazećim turističkim sezonama te naglasio kako ovi ugovori svjedoče o nastavku kontinuiranog ulaganja na području Zadarske županije.

– Najbolji dokaz za to jesu 140 milijuna kuna u četiri godine koje smo uložili u gradnju i sanaciju luka. To je zalog sigurne budućnosti, osobito na otocima gdje, znamo, život nije lak. Također, ovo je još jedan pokazatelj odlične suradnje s Vladom, ali jednako tako aktivnog rada lokalne i regionalne samouprave u pripremi kvalitetnih, dobro osmišljenih i funkcionalnih projekata, poručio je.

Općina Pašman potpisan je ugovor vrijedan 400.000 kuna za uređenje i sanaciju pomorskog dobra u Dobropoljani.