Ministarstvo mora odobrilo 1,4 milijuna kuna za projekte na području Općine Preko

Ministarstvo mora odobrilo 1,4 milijuna kuna za projekte na području Općine Preko

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odobrilo 1,4 milijuna kuna za projekte na području Općine Preko.

Riječ je o sanaciji i rekonstrukciji pomorskog dobra u općoj upotrebi te za gradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja.

Za „Uređenje plaže Jugo u Preku – sanacija pomorskog dobra“ Općini Preko odobreno je 400.000 kuna za I. fazu projekta, čija je namjena i svrha sanacija pomorskog dobra s ciljem povećanja sigurnosti kretanja osoba na pomorskom dobru u općoj upotrebi te boljeg upravljanja i održivog korištenja prirodne baštine.

-U sklopu projekta dobit ćemo šetnicu/sunčalište – nadohranom krupnog kamenja na postojeću školjeru i popločavanjem vrha školjere u obliku šetnice. Uredit će se zelene površine zadovoljavanjem minimalnih tehničkih uvjeta i dodatnih sadržaja za plažu kulture definiranih u Regionalnom programu uređenja i upravljanja morskim plažama Zadarske županije.

Za projekt „Sanacija i rekonstrukcija obalnog zida i zapadnoga gata luke Čeprljanda na otoku Ugljanu“ odobren je milijun kuna Županijskoj lučkoj upravi Zadar, u suradnji s kojom je Općina Preko započela taj projekt te smo financirali izradu projektne dokumentacije sukladno kojoj će Županijska lučka uprava obaviti potrebnu sanaciju luke, a radovi bi trebali početi u svibnju, pojašnjava općinski načelnik Jure Brižić.

Također, navodi, odobreno je i 400.000 kuna za projekt „Sanacija obale Foša u Zadru“, koji je izuzetno bitan zbog pristajanja  broda Općine Preko za hitnu medicinsku pomoć za otoke Ugljan i Pašman, koji trenutačno zbog oštećenja rive u Foši nije u mogućnosti tamo pristajati.

-Taj projekt je pokrenut na našu inicijativu i zamolbu prema svim nadležnim institucijama za rješavanjem tog iznimno bitnog pitanja za stanovnike oba otoka te smo zadovoljni da smo uspjeli doprinijeti rješavanju problema te da je Gradu Zadru odobreno financiranje projekta, ističe.

Ovi će projekti, napominje, bitno doprinijeti poboljšanju obalne i lučke infrastrukture i utjecati na razvoj otoka, osobito u turističkom smislu te će podići kvalitetu života svim stanovnicima naše općine.