U ribarnice stiže Cromarisov uzgojeni gof, a uskoro i zubatac

U ribarnice stiže Cromarisov uzgojeni gof, a uskoro i zubatac

Velika novost ovaj tjedan stiže iz Cromarisa!

Nakon orade, brancina i hame, iz uzgajališta Cromarisa, tvrtke koja je 6. po količini proizvedene mediteranske ribe u svijetu, na tržište stiže uzgojeni gof, potvrdio je Radio Zadru direktor tvrtke Goran Markulin.

Cromarisov gof dobitnik je i nagrade Superior Taste Awards 2021 za svoj izuzetan okus. Po načinu ishrane i preživljavanja plava, a po nutricionističkim vrijednostima cijenjena bijela riba – mediteranski gof je iz Cromarisovih kaveza krenuo u osvajanje tržišta nakon dvije i pol godine eksperimentalnog uzgoja.

U Europi ga u ponudi ima samo jedan uzgajivač u Španjolskoj i jedan u Grčkoj.

-Gof je u ponudi u Cromarisovim ribarnicama u Hrvatskoj, većina te ribe ide u izvoz, ali naše ribarnice u Zadru, Preku i Zatonu imat će tu ribu u ponudi. Prosječna veličina je oko 2 kg, prvenstveno ga prodajemo u kašeti kao klasičnu svježu ribu i cijena kilograma je 124, 99 kuna, kazao je Markulin.

Uzgoj gofa je izazovan i znatno zahtjevniji od uzgoja orade, brancina i hame dodaje Markulin: Sama kompleksnost očituje se ponajprije u hrani koju je potrebno dati toj ribi i u brizi jer je sklona određenim parazitima ako se dobro ne pazi. Kod brancine i orade tehnološki procesi uzgoja daleko su razvijeniji nego kod novih vrsta.

Prve reakcije kupaca su vrlo pozitivne, tvrdi direktor najbrže rastuće tvrtke u europskoj marikulturi. Čak i u otežanim okolnostima u 2020. godini Cromaris je uspio prodati više od 10 tisuća tona svojih proizvoda, a 85% prihoda ostvareno je od izvoza. Što se gofa tiče, za početak godišnje se na ribarnice planira plasirati 50 do 100 tona.

Za sljedeći tjedan Markulin najavljuje i izlazak „cara od riba“ – kupcima će ponuditi i uzgojenog zubaca.

– Od idućeg tjedna zubaca će biti u Hrvatskoj. Mislim da će gof biti utorkom ujutro, a zubatac srijedom ujutro u ribarnicama, otkriva Markulin.

Zubatac će biti dostupan u pecaturi od 600 grama u prosjeku, a treba reći da su u uzgoj ribljeg cara stručnjaci zadarske škole marikulture krenuli još 2011. godine.