Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

OBNOVA DRUŠTVENIH DOMOVA: U Ugljanu nastavak radova, za Poljanu priprema projektne dokumentacije

Općini Preko odobreno je 350.000 kuna za drugu fazu projekta Rekonstrukcije Društvenog doma u Ugljanu, koji je u siječnju prijavljen na javni poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u sklopu Programa razvoja otoka u 2021. godini.

Prema riječima općinskoga načelnika Jure Brižića, u drugoj fazi planiraju se radovi koji se odnose na fasadu, toplinsku ovojnicu, krovište, podove, stepenište, dio vanjske stolarije i limariju.

-Iz istog programa Općini Preko odobreno je prošle godine 450.000 kuna za prvu fazu rekonstrukcije, koja je u tijeku, a započela je lani u studenom. Prva faza obuhvaća izolaciju poda i zidova, izradu pregradnih zidova, zamjenu stolarije, novi sustav grijanja i hlađenja, vodovod i kanalizaciju, elektrotehničke instalacije, podopokrivačke i ličilačke radove. Obje faze odnose se na radove na dijelu zgrade Društvenog doma u prizemlju, gdje su višenamjenska dvorana, pozornica, recepcija, garderoba, predulaz, ženski i muški WC te sanitarni čvor za osobe smanjene pokretljivosti, čajna kuhinja i spremište, podsjeća Brižić te ističe da je Društveni dom u Ugljanu jedan je od projekata od iznimne važnosti i za mjesto Ugljan i za Općinu Preko.

Taj projekt, napominje, utjecat će na unapređenje i razvoj lokalne zajednice te razvijanje društvenih sadržaja za sve dobne skupine.

-Intenzivno se radi i na pripremi dokumentacije za projekt rekonstrukcije i uređenja Društvenog doma u Poljani kako bismo u svim mjestima omogućili podjednak razvoj i sadržaje društvenog života, najavljuje načelnik Brižić te dodaje da se ulaganjem u infrastrukturu poput obnove domova kulture otvara mogućnost ostanka mladih i obitelji s djecom na otoku te povećanje njihove kvalitete života, potiče se oživljavanje otoka, utječe na sprečavanje depopulacije i stvaraju se uvjeti za bolji životni standard otočana i njihovo izjednačavanje s ostatkom stanovništva Hrvatske.