Mladi otočni košarkaši i košarkašice u iščekivanju treninga

Mladi otočni košarkaši i košarkašice u iščekivanju treninga

Pandemija koronavirusa usporila je mnoge aktivnosti, gotovo u cijelom svijetu. Bavljenje sportom, nažalost, palo je u drugi plan, što se pogotovo odnosi na amaterski sport. Epidemiološkim mjerama u dva su navrata zabranjeni treninzi klubova, što je pogodilo brojne mlade sportaše. No, zdravlje je najvažnije i ako su mladi sportaši pauziranjem od treninga uspjeli sačuvati svoje bake i djedove sve ćemo brzo zaboraviti, i tu nesretnu 2020. godinu.

No, nama je ovo bila idealna prilika na osvrt na rad još jednog sportskog kolektiva koji djeluje na području Općine Preko, Košarkaškog kluba Zara.

– Da budemo točni, djelujemo na otoku Ugljanu od 2015. godine. U početku smo krenuli s treninzima djevojčica, a kasnije i s dječacima. Odaziv otočne djece je i više nego odličan i mogu reći samo pohvale kako djeci tako i roditeljima, kazala nam je Ana Vrsaljko, trenerica u školi košarke KK Zara.

Treninzi se odvijaju u školskoj športskoj dvorani u Preku, i to u tri grupe.

– U prvoj skupini su najmlađi polaznici, zatim srednja grupa i onda stižu oni najstariji. Kroz klub je u proteklih šest godina prošlo jako puno djece, njih više od stotinu. Iako kad krenu srednjoškolske obveze jednostavno mnogi budu prisiljeni odustati zbog gubitka puno vremena. Ipak, stalno dolaze nove generacije tako da smo uglavnom na istom broju, dodaje omiljena trenerica.

KK Zara u školskoj dvorani u Preku svake godine organizira turnir na koji dolaze prijatelji iz Posušja, Škabrnje, Sukošana, Bibinja, Zadra… Jednako tako, redovno gostuju na turnirima diljem Zadarske županije. Otočani su, poznata je to stvar, talentirani za košarku pa je iz KK Zara u samo nekoliko godina izišlo nekoliko velikih talenata.

– Mladi Antonio Franov je bio jedan od naših članova koji je usmjeren prema Zadru. Svakako moram istaknuti da su naše Cvita Perić, Magdalena Švorinić i Dorotea Kolega također usmjerene prema Zadru. Cvita je postala seniorka ŽKK Zadar i već je izborila svoje minute na terenu u prvoligaškoj konkurenciji. Takav put čeka i ostale naše članice, uvjerena je Ana Vrsaljko, uz napomenu da su svi željni treniranja i druženja te se nada da će se epidemiološka situacija što prije popraviti kako bi djeca iz KK Zara mogla nastaviti s treninzima.