U „Kulinarskom putovanju kroz Europu“ i jela zadarskih bodula

U „Kulinarskom putovanju kroz Europu“ i jela zadarskih bodula

U organizaciji Informacijskog centra Europe Direct (EDIC) Zadar i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA danas je virtualno predstavljena kuharica „Kulinarsko putovanje kroz Europu“.

Kuharica se naslanja na kampanju Europske komisije „Kulinarsko putovanje kroz Europu“ i u njoj su prezentirana jela u čijoj pripremi se koriste namirnice koje nose oznake zemljopisnog podrijetla. Sustavima zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i zaštićenih oznaka izvornosti štiti se ime proizvoda koji dolaze iz određenog područja i proizvedeni su tradicionalnim postupkom.

Dio kuharice su i Okusi Zadarske županije, tj. jela u čijoj se pripremi koriste namirnice s oznakom zemljopisnog podrijetla s područja Zadarske županije (Paška janjetina, Paška sol, Paški sir, Dalmatinski pršut, a tu je još i Novigradska dagnja koja je u postupku dobivanja EU oznake zemljopisnog podrijetla).

Okuse Zadarske županije pripremili su mentori iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar Kristina Lončar i Renato Kraljev te učenice i učenici Mate Kapović, Josip Gržeta, Šime Fižuleto, Dijana Pastvečko, Jakov Gažić, Patricija Marinović, Nika Marasović, Matej Jokić, Nika Ožaković, Sara Šarlija, Martina Karamarko i Marko Bakulin.

Receptima okupljenima u kuharici zastupljena je svaka od zemalja članica EU, a tradicionalni okusi prožeti su osobnim dodatkom svakog od autora recepata. Recepte su kroz kampanju Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj pripremali gastro blogeri Tamara Ivančić – Ave Dulcis; Gladuša; Nataša Rajčević – Burbon i borovnice; Darko Kontin; Maja Brekalo – Delicious and Healthy by Maya te Recepttura.

U kuharici je ukupno 35 recepata, 27 za svaku od zemalja članica EU i osam iz Zadarske županije. Okuse Zadarske županije donose Iški lopiž s paškom janjetinom, Rolice od dalmatinskog pršuta, Šureni paški sir, Rižot s novigradskim dagnjama, Banjski burdet od sipe, Štrudla od skute, Molatska torta i Slani inćuni.