Božićnice za umirovljenike na području Općine Preko

Božićnice za umirovljenike na području Općine Preko

Kao što je i najavljeno, Općina Preko dodijelit će ove godine božićnice umirovljenicima s primanjima do 3000 kuna mjesečno.

Božićnice će se dodjeljivati po sljedećim kriterijima:

  • 300 kuna – umirovljenicima s mirovinom do 1000 kuna
  • 200 kuna – umirovljenicima s mirovinom od 1001 do 2.000 kuna
  • 100 kuna – umirovljenicima s mirovinom od 2001 do 3000 kuna

Prema riječima općinskoga načelnika Jure Brižića, ova je godina bila poprilično izazovna te je epidemija izazvana koronavirusom svima stvorila probleme i otežala život.

-Reagirali smo odmah i uz mjere koje je donijela Vlada RH, uveli smo svoje za pomoć gospodarstvu i građanima: poduzetnike smo oslobodili plaćanja komunalne naknade, plaćanja zakupnine za javne površine te zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Općine Preko, roditelje oslobodili od plaćanja participacije za dječji vrtić te uveli odgodu ovrha, podsjeća Brižić.

Unatoč krizi, dodaje, nije prekinuta isplata studentskih stipendija i naknada za novorođenčad, a sufinancirana je i nabava školskih knjiga.

-Ipak, čini nam se da su od svih skupina umirovljenici ostali pomalo zakinuti pa smo odlučili ispraviti tu nepravdu jer ipak su oni najugroženija i najpotrebitija skupina. Doduše, već postoje mjere koje se odnose i na njih, nismo ih u potpunosti zaboravili – isplaćujemo redovite naknade za umirovljenike, dajemo im potporu kroz programe za udruge, provodimo program usluge dostave kuhanih obroka starijima i nemoćnima te usluge gerontodomaćice. Unatoč svemu tome, smatramo da su umirovljenici na kraju ove izazovne godine zaslužili da ih obradujemo dodatnim prigodnim darom te smo im stoga odlučili dodijeliti božićnice i barem donekle olakšati ovo vrijeme u lockdownu, ističe načelnik Brižić te napominje da su upravo naši stari dosadašnjim radom i stvaranjem zaslužili da se za njih brinemo u poodmakloj životnoj dobi, a ovo je prilika da im još jednom odamo priznanje i zahvalu.

Na taj način, poručuje, koronavirusu usprkos i u inat, ipak ćemo zajednički doprinijeti stvaranju blagdanskog raspoloženja u njihovim domaćinstvima te širenju radosti koju donosi Božić.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije i uz pridržavanje svih mjera i preporuka, dodjela božićnica održavat će se po mjestima, i to:

  • za umirovljenike iz Preka, Poljane i Sutomišćice 15. i 16. prosinca od 8.30 do 12 sati u POU Dom na žalu u Preku
  • za umirovljenike iz Lukorana 17. prosinca od 8.30 do 12 sati u prostorijama Područne škole Valentina Klarina u Lukoranu
  • za umirovljenike iz Ugljana 18. prosinca od 8.30 do 12 sati u prostorijama Turističke zajednice u Ugljanu.

Ilustracija mirovina.hr