Nadbiskup Puljić: Blagoslov obitelji odgađa se do daljnjega!

Nadbiskup Puljić: Blagoslov obitelji odgađa se do daljnjega!

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je župnicima, dekanima i poglavarima samostana u Zadarskoj nadbiskupiji dopis u kojem navodi odredbe o blagoslovu obitelji i drugim pastoralnim aktivnostima tijekom Došašća u Zadarskoj nadbiskupiji.

Dopis nadbiskupa Puljića:

Jučer sam poslao obavijest kako sam zbog broja zaraženih koji se iz dana u dan povećava, a opasnost oboljenja pojačava, sklon donijeti odluku da se blagoslov obitelji koji se uobičajeno činio tijekom vremena Došašća odgodi do daljnjega.

K tomu, šestorica svećenika Zadarske nadbiskupije već su podlegli zarazi covida-19, a trojica su ponovno u izolaciji. Nije bilo lako tada podmiriti sve pastoralne potrebe u župama gdje su svećenici bili u izolaciji ili u bolnici. Uz to, stupile su na snagu nove mjere koje obuhvaćaju i vjerska okupljanja s određenim zabranama i ograničenjima.

Imajući sve to u vidu, ovime donosim odluku da se blagoslov obitelji odgodi do povoljnije epidemiološke situacije kad ćemo ponovno razmotriti mogućnosti i okolnosti. O ovoj mojoj odluci obavijestite vjernike na prvu nedjelju Došašća, 29. studenoga 2020. godine.

Budući da novim mjerama nije „zabranjeno slavljenje mise s narodom“ (kao što je to učinjeno u Sloveniji i u Austriji), već je ograničen broj sudionika na misnim slavljima, neka se u župama gdje župnik rezidira uvede slavlje svete mise subotom uvečer (nedjeljni obrazac) kako bi vjernici udovoljili zapovijedi sudjelovanja u svetoj misi (kan 1247). Ako župnik slavi toga dana misu u jutarnjim satima, ovim se daje dopuštenje za binaciju dok traju okolnosti covida-19. O uvođenju ove mise subotom uvečer neka se izvjesi oglas u crkvi te objasni vjernicima da time udovoljavaju crkvenom propisu (kan 1248).

Tamo gdje se u župi slave dvije mise nedjeljom, a župnik smatra pastoralno razboritim uvesti i treću misu radi mogućnosti većeg sudjelovanja vjernika, neka uputi molbu čim prije u Ordinarijat kako bi dobio dopuštenje za slavlje treće mise nedjeljom. Dok traju najnovije mjere, neka mise budu služene tiho, bez pjevanja.

U ovim okolnostima neće se moći organizirati, kao prošlih godina, zajedničke ispovijedi po župama. Stoga, neka župnici budu u određeno vrijeme na raspolaganju za ispovijed te stave u crkvi oglas kada i gdje ispovijedaju tijekom Došašća. I neka pozovu vjernike da ne čekaju za ispovijed zadnje dane pred Božić.

Tijekom svetoga vremena Došašća neka župnici učine pohod starijima, bolesnima i nemoćnima radi ispovjedi i pričesti, pa i bolesničkog pomazanja, uz dogovor s obitelji i uz poštivanje epidemioloških mjera.

Neka se ove privremene odredbe pročitaju vjernicima te protumači kako izvanredne okolnosti zahtijevaju i izvanredne mjere. Očekujem razumijevanje i suradnju.