Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Željko Jerolimov iz Preka i ove godine kandidat za nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

I ove godine, osmi put zaredom, otvorene su prijave za nacionalne nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2020., koja je sada dobila i engleski dodatak Sunflower Award i najavila međunarodni karakter projekta.

Inicijator i organizator akcije Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ godinama se intenzivno i sustavno bavi poticanjem razvoja ruralnog turizma, podržavanjem i kreiranjem projekata u ruralnim prostorima, opstankom i razvojem hrvatskog sela.

Nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award dodjeljuje se u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Tradicijska (ruralna) domaćinstva, Tradicijska (ruralna) gastronomija, Vinski turizam, Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, Ruralno turistički projekti i Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka: Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, Zaštićena oznaka izvornosti, Zajamčeno tradicionalni specijalitet, Eko proizvod, Hrvatski otočni proizvod i druge marketinške oznake.

Projekt se dosad održavao pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i uz potporu Hrvatske turističke zajednice, ali i drugih resora i institucija.

Zadarska županija ovoga puta ima 18 kandidata za nagradu, među kojima je devet otočnih OPG-ova, obrta i kućnih radinosti, i to s Ugljana, Pašmana, Iža, Dugog otoka i Paga.

Željko Jerolimov, Preko – Drvena trodimenzionalna zidna mapa Hrvatske – zidna dekoracija, uređenje interijera
Drvena trodimenzionalna zidna mapa republike Hrvatske – zidna dekoracija – uređenje interijera domaćinstava, ugostiteljskih objekata, ureda. Slaže se u dijelovima, po županijama, što je naposljetku rezultat prikaz Lijepe Naše u obliku 3D-a.
Željko Jerolimov kandidiran je u kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru.

OPG Matulić, Pašman – Otočni paket emocija
Vlasnici OPG-a Matulić, supružnici Ana i Krsto Matulić iz Pašmana, postali su zaštitni znak kvalitete utemeljene na otočnoj tradiciji. Predstavnici su nove, mlade generacije koja je shvatila da je otočna izolacija zapravo izvor beskrajne kreativnosti. A da njihova maštovitost i inovativnost uistinu nemaju granica, dokazuju svojim kozmetičkim i prehrambenim proizvodima koji su postali must have. Kandidirani su u kategoriji Nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

OPG Žampera, Žman – Sinergija otočne gastronomije i robinzonskog odmora
Obitelj Žampera vodi poljoprivredno obiteljsko gospodarstvo u Žmanu na Dugom otoku. Težište poslovanja je proizvodnja kozjeg sira i maslinova ulja, a njihovi proizvodi nose certifikate koji potvrđuju prirodnu i ekološki prihvatljivu obradu i proizvodnju. Kandidirani su u kategoriji Turistička seljačka gospodarstva.

OPG Neven Brzić, Tkon – Mini proizvodnja na Marinom krču
Atraktivna lokacija imanja Marin krč u vlasništvu OPG-a Neven Brzić iz Tkona koje se nalazi na južnoj strani otoka Pašmana, okruženo suhozidima unutar kojeg se nalazi obnovljeni maslinik sa 160 stabala maslina, obitelj magaraca i jato kokoši, a iz kojeg se pruža prekrasni pogled na Donje more i brojne otočiće. OPG Neven Brzić proizvodi na tradicionalan način i maslinovo ulje te od magarećeg mlijeka domaće sapune i prirodnu kozmetiku. Kandidirani su u kategoriji Nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.18 ukupno

Ivan Longin, TkonPajeti i bokobrani
Domaća radinost Ivan Longin bavi se ručnom izradom pajeta, bokobrana i pandula za brodove. “Sve ovo izrađujem kao uporabne predmete i kao suvenire u mini verziji. Kako se i sam bavim ribarstvom te sam porijeklom iz najribarskijega mjesta Kali s otoka Ugljana, ovu vještinu sam naučio od mog punca pomorca pokojnog Krunoslava Radovića iz Tkona. Sada živim u Tkonu i nastavio sam ovu vrijednu tradiciju ručnog pletenja brkova i pajeta od konopa, koji osim dekorativne imaju i uporabnu vrijednost”, kaže Ivan.
Kandidiran je u u kategoriji Nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

OPG Denis Barić, Veli Iž – Uzgoj i proizvodnja ulja, sapuna, čaja i suvenira od maslinovog drva
OPG Denis Barić ima registriranu dopunsku djelatnost za izradu rukotvorina povezanih s tradicijskim vještinama i omogućavanje edukacijskih praktikuma i sudjelovanje na manifestacijama prikazivanjem aktivnosti i djelatnosti OPG-a vezanih s ruralnim običajima i tradicijskih vještina otoka Iža. Kandidirani su u kategoriji Nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

OPG Zubović, Pag – Paški sir
Udruga proizvođača Paškog sira okuplja 13 registriranih proizvođača sira među kojima su i tri najveće sirane na Pagu-Paška sirana, Sirana Gligora i Sirana MIH. Zaštićena oznaka izvornosti dobivena je potkraj 2019. godine. Vještina izrade i znanje prenose se s generacije na generaciju, proizvodnja mlijeka i sira provodi se u točno definiranoj regiji (otok Pag), sir je karakterističan za kraj u kojem se proizvodi, ima svoju originalnost i autentičnost. Kandidirani su u kategoriji Nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

Konoba Nono, Kolan
Konoba Nono je obiteljska konoba koja nastavlja davno započetu tradiciju djeda Ivana, po kojem je i konoba dobila naziv – Nono (djed). Tradicionalna konoba, smještena u središtu Kolana i nezaobilazno je mjesto za sve ljubitelje tradicionalne kuhinje. Kandidirani su u kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija.

OPG Ante Prtorić, Kolan – Autohtona ekogastronomija otoka Paga
Gostima se nudi domaća hrana pripremljena na autohtoni način te interpretacija jela na moderan način s autohtonim namirnicama. Način pripreme hrane odvija samo na mikrolokaciji mjesta Kolana koja se prenosi naraštajima. Kandidirani su u kategoriji Turistička seljačka gospodarstva.

Fotografije klubselo.hr