Zatvaraju se kafići, restorani, teretane, nema vjenčanja, a na misama do 25 osoba

Zatvaraju se kafići, restorani, teretane, nema vjenčanja, a na misama do 25 osoba

Premijer Andrej Plenković objavio je u četvrtak nove mjere za suzbijanje koronavirusa koje će stupiti na snagu u subotu, 28. studenoga, i trajati do ponedjeljka, 21. prosinca.

Od subote, 28. studenoga, zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba, a na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba.

Javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata, a obustavljaju se održavanje svih svadbenih svečanosti.

Na otvorenom prostoru obvezno je korištenje maski za lice kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metra.

Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, a sućut ožalošćenima ne smije se izražavati bliskim kontaktom. Uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera.

Obaveza stanara, upravitelja zgrada, poslodavaca i predstavnika javnih ustanova jest redovito dezinficiranje svih zajedničkih površina (rukohvati, liftovi, radne površine, sanitarni čvorovi i sl).

Na okupljanjima koja su dopuštena za svaku prisutnu osobu moraju biti osigurana najmanje četiri četvorna metra neto površine, moraju se redovito provjetravati te se mora voditi računa da ne bude prisutno više osoba od dopuštenog broja.

U javnom prijevozu popunjenost ne smije prelaziti 40 posto raspoloživih mjesta, a prijevoznici su dužni istaknuti najveći dopušten broj putnika u prijevoznom sredstvu. Vozači i putnici obavezno moraju koristiti maske za lice na ispravan način.

Putniku bez maske pružatelj usluga ne smije dopustiti ulazak u prijevozno sredstvo, što će kontrolirati inspekcije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ravnateljstva Civilne zaštite i Državnog inspektorata te policijski službenici.

Na ulazu u prodavaonice i trgovine treba jasno istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istodobno mogu biti u prostoru, a za očekivanog dolaska većeg broja kupaca (sniženja, popusti, predblagdanske nabave i sl.) nužne su dodatne mjere kako u prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog.

Pekarnice i trgovine kruhom radit će do 22 sata, a zabrana prodaje alkoholnih pića bit će od 22 sata do 6 sati. Obustava rada vrijedi za kasina, automat-klubove i uplatna mjesta za klađenje. a obustavlja se i održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, osim iz skupina “Hoteli” i “Kampovi” koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja. Ugostiteljskim objektima iz skupina “Restorani”, “Catering objekti” i vrste kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet iz skupine “Barovi” dopuštena je priprema i dostava hrane.

Uz pridržavane svih protuepidemijskih mjera dostava je moguća osobnim preuzimanjem pred ulazom u ugostiteljski objekt, dostavom hrane vlastitim dostavnim vozilom, temeljem ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenim između ugostitelja i treće osobe i putem drive-ina.

Obustavljaju se i sportska natjecanja i treninzi osim za sportašice i sportaše I., II. i III. kategorije u pojedinačnim sportovima i seniorske ekipe koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Oni se mogu održavati samo bez gledatelja, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i preporuka za sve natjecatelje te nužno tehničko osoblje, što osigurava organizator.

Prestaju s radom i teretane, fitness-centri te sportski i rekreacijski centri.

Obustavlja se održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava i družina, uključujući i zborove. To se odnosi i na izvedbe složenih glazbeno-scenskih djela koja uključuju orkestre i zborove, dječje i druge radionica te organizirane plesne škole, a zabranjeno je konzumiranje hrane i pića tijekom kino-projekcija.

Škole stranih jezika mogu svoju djelatnost obavljati samo online ili na drugi način za održavanje kontakta na daljinu.

Protuepidemijske mjere ograničenja od 25 osoba i završetka do 22 sata ne odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe koji ne uključuju izvedbu složenih glazbeno-scenskih djela koja uključuju orkestre i zborove, kino-projekcije te izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Što se tiče auto-škola, teorijski dio mora biti isključivo online, a satovi vožnje mogu trajati najviše 45 minuta uz obvezno mjerenje tjelesne temperature prije ulaska u automobil. Pauza između dva kandidata mora biti minimalno 10 minuta za prozračivanje i dezinfekciju automobila te se mora voditi evidencija svih polaznika na satovima vožnje.

Preporuka je da se misna slavlja, kad god je to moguće, prenose putem radio, TV-programa ili na drugi način, koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju misnom slavlju bez dolaska u vjerske objekte. Ako se misno slavlje održava, onda vrijede epidemiološke mjere i preporuke HZJZ-a za dopuštena javna okupljanja.

Poslodavci moraju zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah, smanjiti fizički kontakt između zaposlenika. Kad god je to moguće uvesti rad od kuće, klizno radno vrijeme, organizirati rad u smjenama, odnosno skupinama, smanjiti broj fizičkih sastanaka na najmanju moguću mjeru, redovito provjetravati prostore u kojima radnici borave i zadržavaju se.

Ove mjere će biti na snazi najmanje do 21. prosinca, rekao je premijer Andrej Plenković i najavio kako će se paralelno ići s promjenom zakona koji će omogućiti kažnjavanje fizičkih osoba koje se ne budu pridržavale mjera.

Najavio je i da će u ponedjeljak, 30. studenoga, biti predstavljene dodatne mjere za pomoć gospodarstvu i svim pogođenim djelatnostima, o čemu će se sljedećih dana voditi razgovori s predstavnicima njihovih udruga.

Fotografija novilist.hr