Početkom 2021. godine počet će gradnja novoga groblja u Preku

Početkom 2021. godine počet će gradnja novoga groblja u Preku

U prvom tromjesečju sljedeće godine trebala bi početi gradnja novoga groblja u Preku.

Potreba za proširenjem mjesnoga groblja u Preku s dodatnim grobnicama te pratećom infrastrukturom, poput prostorije za ispraćaje, mrtvačnice i sl., postoji već dulje vrijeme. Ali kako u sklopu postojećega groblja nema mogućnosti za proširenje ni gradnju popratne infrastrukture, Općina Preko odlučila se za gradnju novoga groblja na drugoj lokaciji.

-O tomu se zapravo razmišlja već više od petnaest godina i tada je već bila predviđena lokacija izvan naselja koja se pokazala neadekvatnom te nedovoljno dostupnom za javnost. Stoga smo se odlučili za novi projekt uz državnu cestu u predjelu Zmorac, na lokaciji zvanoj Gaj, koja je na granici dviju katastarskih općina – Preka i Poljane. Projekt je izrađen sukladno zakonskim okvirima i standardima, planirano je ukupno 514 grobnih mjesta, od toga 473 grobnice i 41 ukopno mjesto za urne, najavljuje općinski načelnik Jure Brižić.

U prvoj fazi sagradit će se dva srednja polja sa 261 grobnicom, sa četiri ili šest polica kao i osnovnom infrastrukturom koju groblje treba imati – mrtvačnicom, kapelicom, oproštajnom dvoranom, cvjećarnicom, prostorijom za grobare, sanitarnim čvorovima te pristupnom cestom i velikim parkiralištem.

-Trenutačno je izdana lokacijska dozvola i započet je postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. S vlasnicima zemljišta već su obavljeni informativni razgovori te je donesen zaključak da je najbolje i najbrže rješenje postupak izvlaštenja koji smo već pokrenuli. Na temelju toga predat ćemo zahtjev za građevinsku dozvolu, a početak prvih radova na novom groblju očekuje se u prvom tromjesečju sljedeće godine, ističe Brižić.

Cijena grobnih mjesta definirana je po redovima prema sljedećem cjeniku i kreće se od 10.000 do 34.000 kuna:

 • 1. i 2. red
  Grobnica sa 4 police – 30.000,00 kn s PDV-om
  Grobnica sa 6 polica – 34.000,00 kn s PDV-om
 • 3. i 4. red
  Grobnica sa 4 police – 25.000,00 kn s PDV-om
  Grobnica sa 6 polica – 28.000,00 kn s PDV-om
 • 5. i 6. red
  Grobnica sa 4 police – 20.000,00 kn s PDV-om
  Grobnica sa 6 polica – 23.000,00 kn s PDV-om
 • 7. red
  Grobnica za urne – 10.000,00 kn s PDV-om

-Razmišljali smo i o mogućnostima naplate kako bismo građanima olakšali i kako ne bi bio preveliki teret na kućne budžete te smo stoga omogućili plaćanje do 48 obroka, odnosno do četiri godine. U tijeku je Javni poziv za iskaz interesa za kupnju grobnih mjesta na novom groblju te ovim putem pozivamo još jednom sve zainteresirane da se jave, odnosno iskažu interes za kupnju grobnih mjesta, i to osobnim dolaskom u Vijećnicu Općine Preko svakim radnim danom od 8 do 12 sati od 11. studenoga do 11. prosinca 2020. godine. Tamo će dobiti uvid u projekt novoga groblja s planom grobnica, cijene grobnih mjesta kao i sve dodatne potrebne informacije, objašnjava načelnik Brižić.

Po završetku roka za iskaz interesa, kaže, općinska uprava imat će relevantne informacije o zainteresiranosti te će na temelju toga moći planirati koliki broj grobnica će se graditi u početnoj fazi i složiti financijsku konstrukciju.

Nakon gradnje prvog dijela novoga groblja, Općinsko vijeće ima obvezu donijeti odluku o zatvaranju postojećega mjesnoga groblja kojom će se definirati mogućnost obavljanja ukopa još sljedećih 5 do 10 godina, kako to i inače funkcionira na svim drugim grobljima.

-Cilj nam je što prije novo groblje Gaj staviti u funkciju te ćemo uz vlastita financijska sredstva i novac od prodaje grobnica gradnju groblja nastojati financirati i putem nacionalnih i EU natječaja i javnih poziva, dodaje općinski načelnik Jure Brižić.