STOL, TENIS I PALICA, MREŽICA I LOPTICA: Čipka radosti i osmijeha u – STK PAG

STOL, TENIS I PALICA, MREŽICA I LOPTICA: Čipka radosti i osmijeha u – STK PAG

Bližila se Nova godina. Ne ova, nego ona, „stara normalna“. U toplini domova čuli su se iz tranzistora Jingle Bells i Santa Claus Is Coming To Town, u kaletama ćutio miris fritula i bakalara. Ništa, baš ništa nije upućivalo na…

Dobro, ne želimo kvariti uvod teksta. Na najrazvedenijem i najburovitijem otoku Jadrana spremala se Skupština kluba. U najavi je stajalo kako s obzirom na 20-tak turnira, prvenstava, što organiziranih što posjećenih, medalja i pregršt pehara, mnogo odraslih i još više djece u ekipi, planova ne manjka. U 2020/2021. su veliki, a uz trud, odricanje i požrtvovnost, vrlo lako i ostvarivi…

Nažalost, onda se pojavila ona i Nova je ubrzo postala- „nova normalna“. Po Odluci Vlade Republike Hrvatske o prekidu nastave u osnovnim i srednjim školama i fakultetima na području cijele RH i Odluci Natjecateljske komisije HSTS-a o odgodi svih stolnoteniskih natjecanja za mlađe uzraste, kao i po preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite o zabrani održavanja sportskih natjecanja zbog korona virusa otkazujemo sve treninge, turnire, Lige, do smirivanja trenutne situacije, dakle, od danas do daljnjeg nema treninga u školskoj dvorani, ni u dvorani DVD-a Pag, naveli su u objavi sredinom ožujka.

Nakon prekida svih stolnoteniskih aktivnosti od 12.03.2020., nakon odgođenog otvorenog turnira “Pag 2020.”(25.4.), nakon odgođenog prvenstva regije (3.5.), na red je došla i naša “Liga otoka Paga 2020”. Na sastanku Upravnog odbora održanog 01.05.2020. odlučeno je da se poništi ovogodišnja Liga otoka Paga. Naime, kako je odigrano samo pola mečeva planiranih u tri kola, kako je još uvijek neizvjesno kada će se moći trenirati i natjecati u zatvorenim prostorima, te kako su neki sportski savezi završili ili poništili prvenstva, odlučili smo poništiti našu Ligu 2020. Čekamo daljnje naputke HSTS-a i Stožera civilne zaštite u svezi regionalnih i lokalnih natjecanja, ali i treninga u dvoranama za mlađe kategorije u nadolazećim mjesecima – naveli su u FB statusu polovicom svibnja.
-Ljetos smo mislili kako se situacija popravlja, da ćemo na jesen nadoknaditi planova iz proljeća, ali evo nas, čekamo, kao i cijela planeta. Nadamo se da ćemo zacrtano za tekuću, uspjeti realizirati u 2021. – kažu nam pomalo razočarano, no i s puno optimizma iz kluba. A mogao je to biti sasvim uobičajen početak članka. Klasičan. Bez mnogo proširenih rečenica. Staro-normalan.

Nešto poput 2-tri kartice nastavka.

Pogled u lijevo, pogled na desno, zamah palicom unatrag, loptica ispred pravo unutra, u zeleno polje iza mrežice za pobjednički poen, zagrljaj s vršnjacima i vršnjakinjama, prijateljima i prijateljicama. Pjesma, i fešta. Čipka radosti i osmijeha… U našoj mini rubrici „Sport na otocima“, pogađate zasigurno, predstavljamo danas stolnoteniski sastav.

Na 8. Prvenstvu jadranskih otoka u stolnom tenisu u Veloj Luci, održanom 12.10. u jakoj i mnogobrojnoj konkurenciji devet kategorija, STK Pag je postigao povijesni rezultat. Između 100- tinjak natjecatelja i natjecateljica s Korčule, Zlarina, Paga, Lošinja i Krka, klub je predstavljalo 24 članova i članica u dobnim skupinama od najmlađih klinaca do 50+ veterana. Redoviti treninzi, rad i zalaganje, polučili su izniman uspjeh, u odnosu na 7. Prvenstvo jadranskih otoka 2018. na Lošinju, ne samo da su obranjeni naslovi u nekoliko kategorija već su osvojena nova odličja u novima, sveukupno jedanaest medalja. Tako se zlatna našla kod klinceze Vite Orlić i klinca Patrika Kustića, kao i kadetkinje Maje Jovanović, srebro u rukama Ane Maričević, Luke Bukše i Ivana Cvitkovića, dok je bronca zasjala kod Ante Para, Dragana Cvitkovića, Ivan Buljanovića, Filipa Kustića i Božidara Donadića.

STK Pag iz godine u godinu otkriva i podučava nove talente koji na regionalnom nivou, ali i šire konstantno zauzimaju mjesta pri vrhu ljestvica. Pa su se na postolja penjali i na nedavnom 1.Otvorenom turniru regije Dalmacija 2019/2020. u Zadru kući noseći tri brončane medalje Vite Orlić, Patrika Kustića i Ivana Buljanovića. Nešto prije nastupili su i doma na međunarodnom turniru “Oluja 95”, u organizaciji HSTS-a, s 10 predstavnika i predstavnica, kod kojih se pet okitilo odličjima i to: srebrom Antonija Paro-Vidolin, a Vita Orlić, Anto Paro, Dominik Draganić i Maja Jovanović broncama. Klub vrsnih mladih nada “ping-ponga” u prvom tjednu mjeseca je neslužbeno proslavio tek 5. rođendan i već uvelike puni vitrinu pokalima i nagradama, koja se njima nakrcala odavno uoči mini jubileja, premda se u dokumentima navodi i kao trogodišnjak.

-Školu stolnog tenisa u Pagu, preteću STK Pag, pokrenula je 03.10.2015. skupina entuzijasta i zaljubljenika u stolni tenis, Matija Josipović, Šime Maržić, Željko Cik, Gordan Maržić, Zdravko Vidović, Ivan Badurina. U suradnji s OŠ Jurja Dalmatinca u Pagu koja nam je ustupila školsku sportsku dvoranu, i stolove za stolni tenis, na korištenje, upisali smo tada dvadesetčetvero polaznika školske dobi, od 1. do 8. razreda. Sljedećih godinu dana funkcioniramo kao škola stolnog tenisa, pri OŠ J. Dalmatinca. Počeli smo vrlo entuzijastično, tako da već 12. prosinca 2015. organiziramo 1. Božićno-Novogodišnji turnir samo za djecu u našoj školi stolnog tenisa. Budući kako još nismo bili udruga, prihod iz članarine odlazio je na račun škole, odakle smo plaćali prve potrebne rekvizite za igru, mrežice, loptice, rekete za djecu, a odmah nakon tog prvog turnira, rodila se i misao o osnivanju kluba, što će se i ostvariti u rujnu 2016. – otkrit će nam Gordan Maržić koji je lani uz Željka Cika u sastavu Pag 50+ ponio naslov prvaka Lige otoka Paga. Treninge ekipa odrađuje, ustvari je odrađivala, tri puta tjedno po dva sata, s malim pauzama za školskih praznika.

-Premijerni veći turnir na koji smo odveli djecu je bio u svibnju 2016. u Zatonu kod Šibenika, sa šestoricom natjecatelja u kategorijama mlađih i najmlađih kadeta i kadetkinja. Dvije bronce bile su pak prvi uspjeh i prve medalje u školi stolnog tenisa. Krajem školske godine 2015./2016. preko ljeta smo održavali povremene treninge, da bi naredni turnir bio 05.08.2016. u Pagu, ‘Oluja 95’ u organizaciji HSTS-a, gdje su osim naše djece iz škole stolnog tenisa, nastupila i sedmorica seniora i na kojemu su malci u kategorijama klinci, najmlađi kadeti i kadeti, osvojili jedno zlato i dva srebra. U novu školsku 2016./2017. krenuli smo s upisanih 27 dječaka i djevojčica. Krećemo tada i omasovljavati seniorsku i veteransku postavu, pa smo 25.09.16. na Osnivačkoj Skupštini STK Pag, imali i 22 odrasla člana. Po tome, pak, datum osnutka STK Pag bio bi 25. rujna 2016. – pojašnjava i računa Gordan.

To što su osnovali klub, nije ni u čemu promijenilo pristup Školi stolnog tenisa, naprotiv, uz prijašnje članove, članice i trenere, naravno i voditelje škole, dobili su veliku pomoć s povremenim pomaganjem ostalih članova i članica kluba.

-Da! Polako smo sazrijevali, tražili smo turnire, upoznavali stolnotenisače i stolnotenisačice iz drugih krajeva Hrvatske i naše regije, tako da već 01.10.2016. dobivamo poziv za 5. Prvenstvo Jadranskih otoka na Krku, gdje smo otputovali sa sedmero mališana u kategorijama mlađih i najmlađih kadeta i kadetkinja. Nismo se nadali nekim većim uspjesima, a vratili smo se sa svih sedam medalja – 2 zlata, 1 srebro, 4 brončana odličja. Napominjem da smo se do osnutka kluba financirali isključivo članarinama, što nam je bilo dovoljno da pokrijemo troškove opreme, a putovanja smo plaćali mi voditelji i treneri škole stolnog tenisa. S osnutkom kluba stekli su se uvjeti da uđemo u proračun Grada Paga za financiranje udruga, što će se ostvariti tek u 2017. No, donacijama i sponzorstvima uspjeli smo skupiti dovoljno sredstava, tako da smo krajem 2016. za kvalitetnije treniranje kupili automatskog ‘robota’. Idući turnir bio je naš 2. Božićno-Novogodišnji 17 prosinca 2016. uz goste iz Zatona, Šibenika i Gospića- – prisjeća se Maržić izvrsna klupskog starta.

Na tom turniru sudjelovalo je oko pedesetak natjecatelja i natjecateljica.

-Naravno cijelo vrijeme govorimo o školskoj djeci 1-8 razreda. Turniru smo sad već dali veći značaj tako da se obratio posjetiteljima i natjecateljima tadašnji gradonačelnik Željko Maržić, a nakon proglašenja pobjednika kolajne je podijelila natjecateljima Željka Zubović, ravnateljica OŠ Juraj Dalmatinac. Normalno, kako smo i tu osvojili podosta medalja. Dan iza priređujemo 1. Prvenstvo otoka Paga seniora i veterana, a okupilo se oko 30 ljubitelja stolnog tenisa iz Povljane, Paga, Kolana, Mandre, Novalje i Luna. U veljači 2017. domaćini smo i 1. Lige otoka Paga, ekipnog prvenstva, na kojemu se našlo osam ekipa s cijelog otoka. Igrala su se dva kola, tako da smo za Uskrsa 2017. imali prvog ekipnog pobjednika otoka Paga – nabraja i ne propušta Gordan. Kolajne su stizale sa svih strana, zlata, srebra i bronce, različitih natjecanja, iz Zatona, Šibenika, Paga, Splita, Sinja, Zagreba, širila se i škola stolnog tenisa koja u 2017/18. ima tridesetak nada.

-Klub 07.10.2017. organizira i 6.Prvenstvo Jadranskih otoka, kod nas u Pagu se okupilo preko 100 natjecatelja od najmlađih do najstarijih kategorija. Upravo na ovom prvenstvu pokrovitelj nam je bila tadašnja predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, a medalja i pehara osvojili smo pregršt s obzirom da nas je bilo najviše prijavljenih igrača i igračica. Potrudili smo se pozvati na prvenstvo i predstavnike drugih otoka, pa su osim Korčule, Paga, Raba, Krka i Lošinja, nastupili i stolnotenisači sa Zlarina i Dugog otoka – napominje Maržić listajući u debeloj bilježnici čitavu seriju priredbi, domaćinstava, gostovanja, nadmetanja, diploma, priznanja, odličja i pokala.

-Financiramo se članarinama, donacijama, a Grad Pag i TZ grada Paga pripomognu kada su u pitanju veći projekti i odlasci, putovanja, na natjecanja. Možemo se pohvaliti da imamo vrlo darovitu djecu u dobi osnovaca, a iz godine u godinu novi talenti se otkrivaju i usavršavaju na 11 stolova. Nemoguće je pobrojati sve medalje i pehare koje smo dobili u kratkom vremenu postojanja, na svakom natjecanju smo među boljima. Prvaci, viceprvaci i brončani smo bili na prvenstvima Jadranskih otoka, u regiji Dalmacija stojimo izvrsno, trenutno u registru imamo blizu 40 članova i članica, tu ne računamo djecu iz škole stolnog tenisa čiji broj je svake godine drugačiji, ali kreće se oko 30, a treba kazati kako u klubu nisu samo stolnotenisačice i stolnotenisači, tu su i vanjski suradnici, učitelji, profesori, pedagozi, studenti – navode iz STK-a.

Doznajemo, stolni tenis je u Pagu prisutan od 1950.-tih godina kada se u Kneževom dvoru održao međunarodni turnir stolnotenisača. Nositelj stolnog tenisa u Pagu sljedećih godina bio je Šime Maržić, prvak Dalmacije 1960-tih, kasnije i član STK Pag, i Upravnog odbora.

Do 2010. stolni tenis je kroz neke periode imao škole stolnog tenisa, ali to nije zaživjelo, mi smo čvrsto uvjereni da klub ide dobrim putem, stvaramo prvake, danas u dječjim kategorijama, sutra možda i seniorskima. Nikada u Pagu nije postojao stolnoteniski klub, nikada nije bilo organiziranog igranja stolnog tenisa, a onda smo se pojavili mi – priča nam i naglašava dopredsjednik Gordan. Ne bez ponosa. I zamalo smo zaboravili, da…

-… ne bavimo se mi samo stolnim tenisom, kada možemo podupiremo razne akcije humanitarnog karaktera, sudjelujemo rado u brojnim akcijama čišćenja, različitim aktivnostima, u utrkama preko otoka Paga, Danima otvorenih vrata OŠ, pomažemo Gradu i Turističkoj zajednici grada Paga u promoviranju najdražeg nam grada i otoka. Naravno kako je naš sav rad prepoznat u gradu, TZ grada, županiji, tako da smo 2018. i 2019. dobili priznanja Grada Paga za predani rad u sportu, kao i zahvalnicu OŠ Jurja Dalmatinca…

KINEZ I ISTRA
Od 10.11.2019. do 20.11.2019. u klubu je boravio i kineski trener, koji je u suradnji sa HSTS- om i kineskim veleposlanstvom radio posebno s mladim i nadarenim članicama i članovima.
-Sve što je lijepo kratko traje, deset dana konstantnih treninga, ujutro i navečer, treninzi koje je vodio Zhou Hong, ostati će nam u lijepom sjećanju. Dvadesetero djece iz škole stolnog tenisa STK Pag najviše će pamtiti Zhoua jer se je on potpuno posvetio njima. Nećemo se zavaravati, treninzi su bili naporni, ali i iznimno plodonosni. Svaki dan su klinci i klinceze naučili nešto novo, kadeti i juniori su trenirali po posebnom režimu, ali i trenerima je dobro došlo vidjeti kako se vode treninzi u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu. Kineski trener, Zhou Hong, inače, dvadesetjednogodišnji student u Shanghai-u, bio je zadovoljan odazivom i prikazanim znanjem naše djece i voditeljima škole stolnog tenisa. Na rastanku uručili smo mu poklone s obilježjima STK Pag, brošure i knjige o gradu i otoku Pagu, a on je svakom djetetu poklonio potpisanu lopticu za stolni tenis. E to je bio, rekli bi službeni, protokolarni dio. Drugi dio priče se Zhou posebno svidio. Potrudili smo se biti dobri domaćini te smo pripazili da našem gostu ništa ne nedostaje, nismo željeli da se osjeća usamljeno s obzirom na jezičnu barijeru, tako da smo ga nakon treninga vodili u razgledavanje Paga, a bio je s nama i na regionalnom turniru u Zadru. Našem gostu svidio se Pag pa se možda vidimo i slijedeće godine… ili one iza. Djeca zadovoljna, roditelji zadovoljni, treneri umorni. Ali vrijedilo je, posebno ćemo pohvaliti požrtvovnost našeg predsjednika STK Pag i trenera Željka Cika, koji je deset dana praktički bio non-stop na raspolaganju, koji je vodio treninge ujutro i poslijepodne, koji je vozio i razvozio Zhou-a (Čou) s treninga, na treninge, na ručkove i večere, ali zato i je predsjednik, jel’ tako, ha… Svaka čast Žac… – ispričali su nam i poručili iz kluba.

LUCE I DVA PUTA – MIA
Uspjesima, usput, nije kraj. Na županijskom natjecanju sportskih klubova Osnovnih škola, paške cure su u 2019. uvjerljivo osvojile 1. mjesto i kvalificirale se na državno natjecanje ŠSD u Poreču, Istra. Bravo za Maju Jovanović, Miu Folnegović, Lucu Majstorović i Mia Jurčević. Čestitka…

ENGLEZI I PRIMORAC
Stolni tenis vuče svoje korijene iz Engleske kao večernja razonoda viktorijanske klase u 1880-im oponašajući veliki tenis u kući, a za igru su se upotrebljavali svakodnevni predmeti – knjige su nizali kao mrežicu, okrugli čep šampanjca bio je loptica, kutije cigara kao rekete, a kuhinjske bi stolove poslije večere pretvarali u stolove stolnog tenisa. Kada je sport postajao sve popularniji počeli su se izrađivati prvi u okvir postavljeni pergamentni reketi, a upravo zbog zvuka udaranja loptice o reket i stol, sport je dobio nadimak Ping-Pong. Prvu celuloidnu lopticu izradio je Englez James Gibb 1901. E. C. Goode 1903. je napravio modernu inačicu reketa tako da je gumu pričvrstio na ovalno drvo. Stolnom tenisu raste popularnost 1901. kada se kreću organizirati turniri, a 1902. održava se i neslužbeno svjetsko prvenstvo. Godine 1921. u Engleskoj je osnovana Stolnoteniska udruga (TTA), a 1926. Svjetska stolnoteniska federacija. London je 1927. ugostio prvo službeno SP. U 1950-im počeli su se proizvoditi reketi koji su ispod gume imali sloj spužve koja je omogućila veću rotaciju i veću brzinu loptica, što je dramatično promijenilo igru, a dodatno povećanje rotacije i brzine dolazi uporabom ljepila. Stolni je tenis predstavljen kao olimpijski sport u Seulu na Ol 1988. kada tu srebro uzima Zadranin Zoran Primorac. ITTF 2000. donosi pravila kojima bi stolni tenis napravili prihvatljivijim televizijskoj publici, dimenzije loptica povećane su s 38 na 40 mm i na taj su način usporili igru jer veća loptica gubi na brzini zbog većeg otpora zraka. Promijenjen je sustav bodovanja s 21 na 11 bodova kako bi se igre brzo mijenjale i bile napetije gledateljima. Zabranjeno je skrivanje loptice kod serviranja kako bi se smanjila prednost servera. Pravila pridonose tomu da se igra uspori i produže izmjene udaraca igrača kako bi se sport učinio zanimljivijim promatračima.

Autor Pero Livajić

*Tekst je objavljen u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije…