Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Iz podmorja Rivnja izvađen jedinstveni avionski motor Rolls Royce Merlin

Dopremanjem u konzervatorsku radionicu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, danas je završila opsežna akcija vađenja avionskog motora Rolls Royce Merlin s morskog dna kod otoka Rivnja, priopćili su iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

Motor će biti restuariran i izložen u prezentacijskom centru u Crkvi sv. Nikole u Zadru.

Nakon pronalaska motora na morskom dnu kod Rivnja, arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru konzultirali su stručnjake za zrakoplovnu povijest Radovana Živanovića Rausa i Juricu Vučetića, koji su potvrdili kako je riječ o važnom nalazu.

Riječ je o 12-cilindarskom motoru Rolls Royce Merlin, koji je, osim u slavne zrakoplove Spitfire, ugrađivan i u Hurricane. S obzirom na to da su na motoru sačuvani dijelovi tri elise, očito se radi o Hurricaneu. Povjesničari smatraju kako je riječ o zrakoplovu srušenom u rujnu 1944. godine, ali tu tezu moraju potvrditi nova istraživanja.

Jučer su arheolozi Roko Surić, Maja Kaleb i Luka Bekić, uz pomoć Đanija Iglića iz Ronilačkog kluba Sveti Roko Bibinje, uspješno podigli motor s podvodnim padobranom i doteglili ga u luku Rivanj. Tamo je kamionskom dizalicom podignut i noćas prebačen u Zadar.

Jutros je uspješno dopremljen u restauratorsku radionicu MCPA Zadar. Tamo ga je preuzela voditeljica radionice Antonija Jozić koja će odrediti strategiju konzervatorskih zahvata. U Centru za podvodnu arheologiju nadaju se da će restuaracija proteći glatko, kako bi ovaj vrijedan motor, jedini sačuvan u Hrvatskoj, bio izložen u Sv. Nikoli u Zadru, budućem prezentacijskom centru podvodne arheologije MCPA Zadar.

Fotografije MCPA Zadar