Nove potpore za očuvanje radnih mjesta od 2000 do 4000 kuna

Nove potpore za očuvanje radnih mjesta od 2000 do 4000 kuna

Premijer Andrej Plenković najavo je danas nove mjere za očuvanje radnih mjesta koje će stajati od 300 do 350 milijuna kuna, a primjenjivat će se do kraja godine.

Prva se odnosi na skraćivanje radnog vremena, a druga na stupnjevanje potpora poslodavcima ovisno o padu prometa.

-Cilj je da mjere pojednostavimo i omogućimo da se u određenim područjima proširi opseg onih poslodavaca i grana koje će njima biti obuhvaćene, kazao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima predstavljajući mjere usmjerene prevladavanju koronakrize.

Prva mjera odnosi se na skraćivanje radnog vremena od 70 posto umjesto dosadašnjih 50 posto. Maksimalna mjesečna potpora po radniku porast će s 2000 na 2800 kuna i pojednostavit će se potrebna dokumentacija koji subjekti moraju podnijeti, kazao je Plenković. Podsjetio je kako je mjeru kraćeg radnog vremena dosad koristilo 606 poslodavaca za više od 30.000 radnika.

Druga mjera odnosi se na uvođenje stupnjevanja potpora za poslodavce sukladno padu prometa. Tako će potporu od 2000 kuna po radniku dobiti poslodavac za pad prometa od najmanje 40 posto, potporu od 2500 kuna za pad prometa od 45 do 50 posto, 3000 kuna po radniku biti će za pad prometa od 50 do 55 posto. Za pad prometa od 55 do 60 posto dobit će 3500 kuna, dok će 4000 kuna po radniku dobiti poslodavci kojim je promet pao 60 i više posto. Na te iznose korisnici potpora oslobađaju se plaćanja doprinosa.

Novost je da se pad prometa od sada više neće mjeriti na mjesečnoj bazi, nego će se uspoređivati pad prometa u drugom i trećem kvartalu s prometom u istom razdoblju 2019. godine kako bi slika bila realnija.

Iznimka će pritom biti sektori kojima je rad ograničen odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite, kao, primjerice, usluge hrane i pića koji će imati mogućnost odabira što im je povoljnije, mjesečna ili kvartalna usporedba.

Mjere se primjenjuju od 1. listopada do kraja godine, a donijete su na temelju konzultacija sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima.

Fotografija/ilustracija lider.hr