Učenici OŠ Valentina Klarina i ove godine u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja

Učenici OŠ Valentina Klarina i ove godine u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja

Mjesec hrvatske knjige 2020., koji se pod motom “Razlistaj se!” održava od 15. listopada do 15. studenoga, donosi oko 1700 knjižničnih programa posvećenih planetu Zemlji.

Jedan od njih je i Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se u organizaciji Knjižnica grada Zagreba provodi putem mreže narodnih i školskih knjižnica.

-Naziv kviza je Istraživači planeta Z., a prilagođen je novonastaloj epidemiološkoj situaciji te sudionici trebaju istražiti ponuđene mrežne izvore informacija. Kviz se nalazi na mrežnoj stranici Mjeseca hrvatske knjige i dostupan je za rješavanje od 14. rujna do 23. listopada 2020. godine. Prošle školske godine naše učenice Sara Štrmelj, Antonija Stanić te Enola Brižić i Nora Dorkin bile su među pobjednicima, pa se nadamo da će i ova godina biti uspješna. Uostalom, nije važno samo pobijediti nego i sudjelovati, poručuje Silvana Mrčela, knjižničarka OŠ Valentina Klarina u Preku, te dodaje da su se već prijavile dvije učenice iz 8a i 8b razreda.

Kviz se može rješavati na računalu, tabletu ili na mobilnom telefonu, a u slučaju poteškoća učenici mogu doći u knjižnicu 5. ili 6. školski sat kad su slobodni. Svi točno riješeni upitnici kviza, s navedenim nazivom školske knjižnice, bit će uključeni u izvlačenje pobjednika koje će se organizirati potkraj listopada 2020. godine u Hrvatskom centru za dječju knjigu.

Kao pobjednice lanjskog kviza učenice OŠ Valentina Klarina bile su pozvane na završnu svečanost i izvlačenje nagrada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a sudjelovale su i na posebnom prijemu u Gradskoj knjižnici Zadar.