Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

U četiri dana iz luke Mrljane izvučene dvije brodske olupine

U četiri dana, od 30. rujna do 2. listopada, iz luke Mrljane izvučene su dvije brodske olupine.

Najprije je izvučena olupina duga 15,35 metara, koja je “sjedila” na muljevitom dnu pa je dizanje bilo prilično zahtjevno. Uklanjanjem olupine oslobodilo se oko 15 komunalnih vezova, a plovno područje sada je sigurno za sve korisnike. Naručitelj radova je Županijska lučka uprava Zadar, a uklanjanje olupine izveo je Foto Video G.

Četiri dana kasnije, 2. listopda, Ispostave Biograd n/m, Županijska lučka uprava Zadar, uklonila je podrtinu potonule 23-metarske jahte Ser čiji je vlasnik tvrtka Brodski prijevoz d.o.o. u stečaju.

Podrtinu je bilo potrebno ukloniti zbog opasnosti od oštećenja drugih plovila prilikom uplovljavanja i isplovljavanja iz luke, a postojala je i mogućnost da pojedini dijelovi opreme broda ne isplivaju i ugroze sigurnost drugih plovila koja plove tim područjem.

Vrijednost ovog zahvata iznosi 108.000 kuna bez PDV-a, a uklanjanje podrtine potonule jahte Ser izvela je tvrtka Jadranska plovidba d.o.o. iz Mrljana.

U Županijskoj lučkoj upravi ističu da je ovo bila zadnja od na desetke potopljenih jahti/brodova/brodica koje su u posljednjih pet godina uklonjene iz luka otvorenih za javni promet županijskog i lokalnog značaja pod nadležnošću Županijske lučke uprave Zadar.

Fotografije ŽLU