Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Proslava Gospe od Ružarija i 250. obljetnice Župe Preko

Blagdan Gospe od Ružarija i 250. godina Župe Preko obilježen je u nedjelju svečanim misnim slavljem koje je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Nakon mise nadbiskup je predvodio i procesiju s Gospinim kipom kroz mjesto do stare crkve Gospe od Ružarija na groblju

Kako je u uvodu naglasio preški župnik don Boris Pedić, zbog epidemije izazvane koronavirusom planirana cjelogodišnja proslava velike obljetnice Župe Preko nije se mogla održati i zato je odlučeno da se na svetkovinu Gospe od Ružarija 4. listopada obilježi i 250. godišnjica.

-Imali smo puno planova, mnoge duhovne stvari morali smo otkazati. Srećom, uspjeli smo barem malo urediti fasadu crkve i oplemenili unutarnji prostor iznad oltara, kazao je Pedić.

Govoreći o velikoj obljetnici, 250 godina samostalnog djelovanja Župe Preko, nadbiskup Želimir Puljić rekao je kako smo se “zajedno okupili kao hodočasnici, oni koji u hodu časte Boga i njegovu majku Blaženu Djevicu Mariju kako bismo zahvalili za naše stare, za one koji su nam prenijeli ovo što imamo, zahvalili za dar vjere, za dar mjesta, za dar svega ovoga što imamo i što jesmo”.

-Crkva koju je Isus utemeljio treba biti zajednica braće i sestara, zajednica molitve i euharistije, zajednica međusobne ljubavi. To su sve znakovi po kojima sami možemo prepoznati koliko smo porasli u toj svijesti. Crkva je ustanovila župnu zajednicu kako bi mogla biti mjesto na kojemu se okupljamo i rastemo. Župna zajednica s pastirom na čelu, s teritorijem i župnom crkvom neobično je važna. Tu nam je obiteljski dom, duhovno središte i prikladno sredstvo spasenja, gdje vjernici mogu rasti u kreposti i biti njezini svjesni i odgovorni članovi. Nošeni tom vjerom zajedništva i duhovnog prosperiteta, vjernici ove župe Gospe od Ružarija već dva i pol stoljeća ovdje slave svete tajne sigurni kako ih nije ostavio Bog, poručio je, između ostaloga, u propovijedi nadbiskup Puljić.