Predstavljena biografija Prečanina Budimira Lončara “Od Preka do vrha svijeta”

Predstavljena biografija Prečanina Budimira Lončara “Od Preka do vrha svijeta”

“Od Preka do vrha svijeta”, biografija 96-godišnjeg Budimira Lončara, rođenog Prečanina, posljednjeg jugoslavenskog ministra vanjskih poslova, nastala na temelju njegovih razgovora s povjesničarom Tvrtkom Jakovinom, u izdanju Frakture, predstavljena je u petak navečer u punoj Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu, donosi tjednik Nacional.

O knjizi su govorili Tomislav Jakić, novinar i savjetnik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, bivši predsjednik Ivo Josipović i autor knjige Tvrtko Jakovina te Budimir Lončar, a glumac Rade Šerbedžija pročitao je govor koji je na promociji trebao izgovoriti povjesničar umjetnosti Tonko Maroević, veliki prijatelj Budimira Lončara, koji je na žalost preminuo 11. kolovoza.
Maroević je u pismu svjedočio kako je Budimir Lončar od početka svoje diplomatske karijere veliku pažnju pridavao umjetnicima i pomagao im u njihovu proboju na svjetska tržišta.

-Diplomacija je bila i ostala moj život, kao što je to rekao Tomislav Jakić. Mnogima ta riječ priziva scene glamura i dekadencije. Doduše, legenda kaže da su prvi diplomati bili anđeli, nebeski glasnici na zemlji. Nekad se za ambasadora govorilo i da je to pošteni izaslanik, koga su poslali u inozemstvo da laže za dobro svoje zemlje. To su davno prošla vremena. Glamura je u diplomaciji sve manje, anđeli ne hodaju zemljom, a laži nikad nisu bile kraće, kazao je Lončar te dodao da diplomata ima puno u svijetu, ali nema uspješnog diplomata bez profesionalnog i osobnog integriteta, bez otvorenosti za pluralizam ideja i privrženosti univerzalnim ljudskim vrijednostima. I, naravno, bez kredibiliteta unutrašnje i vanjske politike zemlje koju predstavlja.

Prisjetio se Lončar i da je puno pregovarao, multilatelarno, u Pokretu nesvrstanih i u Ujedinjenim narodima, ali i bilatelarno sa svima u Europi i širom svijeta. Naglasio je kako se u knjizi spominju brojna imena, njih skoro tisuću. Gotovo isto toliko ih nije, na žalost, moglo biti na promociji.

-Odnosi se to i na moje brojne kolege, kolegice, suradnike i suradnice iz Ministarstva vanjskih poslova. Njihov je rad neraskidivo utkan u sve moje aktivnosti. Od svakoga sam učio i nešto naučio i tako se razvijao profesionalno, a i ljudski. Ipak, na kraju ostaju tri osobe kojima dugujem i sve i to da sam danas tu pred vama: moja majka, Koča Popović i moja supruga Janja. Majka me ispratila iz Preka u veliki svijet kad sam imao 11 godina. Rekla mi je: “Sine, voli ljude, ali budi oprezan. U ljudima je dobro i zlo. Ne budi ohol, budi skroman.” Njene su riječi uz mene cijeli život. Mada sam ja agnostik, u svim događanjima značajnima u mom životu, pogotovo u opasnim okolnostima, u situacijama kad su se ispred mene pojavile dileme, majčin blagoslov je bio stalno prisutan, istaknuo je Budimir Lončar te se na kraju zahvalio autoru knjige Tvrtku Jakovini i ustvrdio da je u mislima, uz Tvrtkovu suglasnost, posvećuje majci, Koči i Janji.

Fotografija Saša Zinaja/NFOTO