Poljaci objavili kako čupaju možda i posljednje primjerke periski kod Biograda

Poljaci objavili kako čupaju možda i posljednje primjerke periski kod Biograda

Dok cijeli Mediteran muku muči s očuvanjem možda i posljednjih primjeraka najstrože zaštićene školjke periske, skupina Poljaka (najvjerojatnije obitelj) koju vodi vloger i samozvani turistički promotor Mariusz Jacak, otisnuli su se gliserom na more iz Biograda u zadarski arhipelag, počupati što se počupati da.

Svoju “avanturu” snimili su pedantno i videom, a u videu koji su objavili u ponedjeljak, 28. rujna 2020., mogu se vidjeti najmanje četiri iščupane periske ili losture, od kojih akter o kojem pričamo jednom lupa o brod, ispire i na silu otvara, objavio je portal Morski.hr

Nakon objavljivanja teksta, videozapis je uklonjen.

Kazna za svaku izvađenu školjku je i do 30 tisuća kuna, a ispod videa bilo je i nekoliko upozorenja da jeto u Hrvatskoj protuzakonito, no svaki takav komentar je izbrisan.

Maiusz Jacak vlasnik je Youtube kanala “Jacaki – Życie Na Maxa” ili prevedeno “Jacaki – Život na maksimumu”, a osim na Youtubeu svoje avanture diljem svijete promovira i na ostalim društvenim mrežama. Novinar portala Morski.hr pitao ga je je li upoznat s činjenicom da je ovo što rade u Hrvatskoj zabranjeno.

S druge strane najprije je bio muk, a onda se pribrao pa rekao:

-Ok…. moj prijatelju…. možemo li razgovarati… za sat vremena? Sat vremena?

Znate li da su kazne u Hrvatskoj za namjerno vađenje iz mora gotovo 5000 eura? Zašto ste to učinili?

Razgovor se prekida, a ponovni pokušaji uspostave poziva nisu uspjeli.

Poljaci su još uvijek u Hrvatskoj, a njihov čin prijavljen je nadležnim institucijama, policiji i ribarskoj inspekciji.

Fotografije Morski.hr