U Vladi dogovoren nastavak gradnje vodoopskrbe na  zadarskim otocima

U Vladi dogovoren nastavak gradnje vodoopskrbe na zadarskim otocima

Dugoočekivana gradnja vodoopskrbnog sustava za zadarske otoke ulazi u novu fazu.

Naime, kreće se s izradom preostale projektno-tehničke dokumentacije kako bi se u narednom razdoblju projekt mogao pripremiti za apliciranje putem europskih fondova. Dogovoreno je to na sastanku održanom u zgradi Vlade na Markovu trgu u Zagrebu kojem su, između ostalih, nazočili župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, posebni savjetnici premijera Zvonimir Savić i Dubravka Vlašić-Pleše, pomoćnica ministra gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima te predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije predvođeni državnom tajnicom Spomenkom Đurić.

Projekt bi obuhvatio gradnju vodovodne mreže za cjelokupan drugi prsten zadarskih otoka, uključujući Dugi otok i Zverinac u Općini Sali, Sestrunj i Rivanj u Općini Preko te sve ostale otoke koji administrativno pripadaju Gradu Zadru.

– Ovo je samo nastavak zacrtanog plana da sva naselja u našoj županiji imaju pitku vodu. Na ovom projektu radimo već dulje vrijeme u suradnji s Hrvatskim vodama i mogu reći da se iznimno veselim njegovoj realizaciji. Naši otoci su naš biser, a vjerujem da ne treba posebno isticati kako će gradnja vodovoda doprinijeti kvaliteti života svih stanovnika i njihovom ostanku na otoku, ali i dodatnom razvoju turizma, kazao je župan Božidar Longin dodavši da je procijenjena vrijednost projekta cjelokupne gradnje vodovodne mreže oko 470 milijuna kuna.

Dovršetak projekta vodoopskrbe zadarskih otoka strateški je važan projekt i za Grad Zadar.

– Korak smo bliže rješavanju najvažnijeg projekta za naše otočane. Gradnja vodoopskrbnog sustava i/ili uspostava desalinizatora donosi trajnu i potpunu opskrbu vodom za naših sedam otoka od Iža do Premude. Dobro znamo koliko svih ovih godina ulažemo i truda i novca u dostavu vode vodonoscem, popravke i održavanje mjesnih cisterni kako bismo zadovoljili osnovne potrebe za vodom ljudi na našim otocima. Iako je veliki posao pred nama, vjerujem da će sva dokumentacija biti gotova u planiranom roku, a u partnerstvu s Vladom te projekte i dovesti u konačnu funkciju kroz programsko razdoblje EU 2021 – 2027., istaknuo je gradonačelnik Dukić.

Na sastanku u Zagrebu dogovoreno je kako će glavni koordinator projekta biti Valentin Dujmović, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

– Potrebno je naglasiti da smo još prije dvije godine s predstavnicima jedinica lokalne samouprave dogovorili pokretanje ovog, ali i drugih projekata, pri čemu posebno zahvaljujem županu Zadarske županije Božidaru Longinu koji je i kao član Upravnog vijeća Hrvatskih voda u svim postupcima aktivno sudjelovao, a kako bi se u konačnici projekti i realizirali. Pokazatelj je to da zajedničkim doprinosom svih strana možemo doprinijeti unaprjeđenju kvalitete života naših građana, što je i naš cilj, najavio je Dujmović.

Izradu projektne dokumentacije financirat će Hrvatske vode sredstvima iz Europskog fonda za oporavak, a nositelj projekta gradnje vodoopskrbnog sustava prema zadarskim otocima bit će Vodovod d.o.o. iz Zadra.

Na sastanku je utvrđen i precizan vremenski plan aktivnosti koje bi trebale dovesti da se projekt financira iz narednog programskog razdoblja Europske unije od 2021. – 2027. godine.