Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Dom na žalu: Unatoč koroni, održan bogat ljetni program, a radionice pohađalo više od stotinu djece

Aktivno ljeto, bogato različitim aktivnostima, izložbama i radionicama, ostavljamo iza sebe i s neizvjesnošću, zbog trenutačne epidemiološke situacije, dočekujemo jesen, kratko najavljuje ravnateljica POU Dom na žalu Marina Marcelić.

– Ljeto je ipak specifično razdoblje s obzirom na to da se dosta aktivnosti može odvijati na otvorenom pa nam je utoliko olakšalo i ponudilo više mogućnosti i opcija za realizaciju programa. Primjerice, premijeru predstave ljetne dramske radionice održali smo na otvorenom u prekrasnom ambijentu vrta Jardin obitelji Mašina. Unatoč epidemiji izazvanoj koronavirusom, uspjeli smo održati većinu planiranog ljetnog programa. Dapače, održali smo čak i više radionica, dodaje ravnateljica Marcelić.

Izuzetno im je, kaže, drago što su uspjeli realizirati projekt ”Mala škola brodogradnje” uz pomoć Ministarstva kulture i Općine Preko i taj je program pobudio uistinu velik interes, od medija, djece do cijele lokalne zajednice.Mali drveni brod ”Jadran” završio je svoju prvu ljetnu avanturu, izvadili smo ga iz mora i sada ga moramo pripremiti za zimski san, očistiti i zaštiti, da bi bio spreman za sljedeće ljeto, napominje ravnateljica Marina Marcelić.

Osim ”Male škole brodogradnje”, koja je bila prva u nizu predviđenih radionica za djecu, održane su ljetne likovne radionice pod vodstvom slikarice Irene Sikirić Rančić, i to njih čak pet zbog velikog intresa, a planirane su četiri. Sve radionice bile su različitih tematika, od mozaika, gumbića, lutki od vune i drva, šarenih ljama do ukrašavanja slova od kartona i oslikavanja tekstila, a na svakoj je bilo po 20-ak djece podijeljenih u dvije grupe.

Biologinja Melita Mokos, profesorica na Sveučilištu u Zadru, održala je također vrlo popularnu znanstveno-edukativnu radionicu ”Mali istraživači mora”, a ove godine tema je bila ”Potopljeno blago”. Ivona Kovačević vodila je ljetnu plesnu radionicu koja je organizirana u suradnji s Udrugom Tim, a novopečeni mali plesači imali su premijerni nastup na otvorenju izložbe ”U vrtlogu boja” Ingrid Švorinić. Svestrana Ivona Kovačević održala je i veselu radionicu modeliranja balona na kojoj su djeca od balona radila životinje, cvijeće…

Treće ljeto zaredom zadarska glumica Gabrijela Meštrović Maštruko vodila je ljetnu dječju dramsku radionicu koja je iznjedrila zanimljivu, duhovitu i atraktivnu predstavu ”Mi volimo more”.

– Uz već spomenutu samostalnu izložbu ”U vrtlogu boja” Ingrid Švorinić, imali smo još dvije samostalne izložbe domaćih, otočnih autora – ”Moj svit” Mladena Paleke, kojom smo otvorili ljetnu izložbenu sezonu u galeriji Dom na žalu, te izložbu slikarice Irene Sikirić Rančić ”Sve moje šareno” s kojom smo zatvorili ljetnu sezonu. Ukupno je održano deset radionica, od kojih su neke bile jednodnevne, a neke su trajale više dana kroz koje je prošlo više od stotinu djece različitog uzrasta. Morali smo ograničiti broj polaznika zbog epidemiološke situacije, a, nažalost, neke dogovorene suradnje, izložbe i turnir u stolnom tenisu nismo mogli realizirati te smo ih odgodili za neko povoljnije vrijeme ili za sljedeću ljetnu sezonu, rezimira ravnateljica POU Dom na žalu Marina Marcelić.

Što se tiče planova za jesen i zimu, ističe da oni ponajprije ovise o situaciji s epidemijom izazvanom koronavirusom.

– Moramo na dnevnoj bazi pratiti što se događa i djelovati u skladu s propisanim mjerama i mogućnostima. Trenutačno su u tijeku upisi u likovnu radionicu za djecu ”Mala sirena” te radionicu za ritmiku i ples Udruge Tim. Glazbena škola Blagoja Berse također ide dalje s nastavom klasičnog baleta, suvremenog plesa, ritmike i solfeggija u POU Dom na žalu. Planiramo još neke aktivnosti i programe, ali oni, kao što sam već rekla, ovise o epidemiološkoj situaciji. U svakom slučaju,o svemu ćemo na vrijeme obavijestiti roditelje i djecu, otkriva ravnateljica Marcelić.