Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

U ugljanskom Varošu dovršena mozaik-klupa s lokalnim obilježjima mjesta

Dvije velike fafarikule kraj zoga, crkvica sv. Hipolita, demižana s vinom i košara s voćem krase od jučer, kada je utisnuto posljednje stakalce, Varošku klupu u ugljanskom zaseoku Varošu.

Deseta je to unikatna klupa koju je na području Općine Preko osmislila i napravila samouka umjetnica Božica Kliman u sklopu projekta TZ mjesta Ugljan “Svako misto svoju klupu ima”.

-Nažalost, epidemija izazvana koronavirusom utjecala je i na ovaj projekt, ali ga, srećom, nije uspjela stopirati. Žao mi je što u lipnju nismo mogli svečano otvoriti klupu koju sam prošle jeseni dovršila u uvali Batalaža, ali nadam se da ćemo do sljedećega ljeta imati povoljniju epidemiološku situaciju i prirediti malu feštu. Isto će biti i s Varoškom klupom, koju u šali zovemo korona-klupa. Bitno je da smo je ipak uspjeli dovršiti, koliko god smo radili u drukčijim uvjetima, s ograničenim brojem pomagača, navodi autorica i dobri duh cijelog projekta.

Napominje kako će sljedećih dana djelatnici općinske komunalne tvrtke Obala i parkovi fugirati Varošku klupu, a ona se odmah “baca” na novi projekt.

-Riječ je o Antičkoj klupi u Mulinama, koju su, kao i nekoliko prethodnih, u betonu izlili općinski komunalni djelatnici. Klupa je postavljena pokraj replike starog antičkog mlina za masline, a u punom sjaju trebala bi zasjati uoči sljedeće turističke sezone, kada će iz tiska izaći i brošura o mozaik-klupama koju zajednički pripremaju TZ mjesta Ugljan i Udruga Mozaik, otkriva gospođa Kliman.

Ističe kako je i ovoga puta imala odlične pomagače, Gallu Soldan, Andreju Višić i Marinu Strihić, te ostale mještane Varoša koji su pomagali oko rasvjete, pekli frite, donosili piće… Posebnu zahvalu upućuje gospođi
Ivanki Bahun iz Vinice pokraj Varaždina koja je donirala mozaik-stakla.